Ingezonden brief Pinkeveerse brug

Tot mijn ontsteltenis las ik in Het Kontakt dat het Waterschap Rivierenlanden van plan is onze prachtige Pinkeveerse brug te vervangen door een ijzeren, smallere brug! Na jaren verwaarlozing en broddelwerk-reparaties kiest men voor een goedkope vervanging. Ondenkbaar! De huidige brug is behalve mooi, een veel gebruikte verbinding tussen de Slingelandseweg en de Muisbroekseweg.

Zelf loop ik met mijn hond dagelijks over de brug die gebruikt wordt door wandelaars, fietsers, wielrenners, ruiters en af en toe mensen met een scootmobiel. Er staan vaak mensen te vissen, er wordt gefotografeerd, bruidsparen poseren er en er wordt gewoon genoten van het uitzicht. Belangrijk is dat we elkaar makkelijk en veilig kunnen passeren. Al bijna 40 jaar genieten wij vanuit onze woonkamer van het uitzicht op deze historische brug. Ik voel me bevoorrecht. Het is veel meer dan een stuk infrastructuur. Het is een monument en moet worden beschermd. Nu vervanging nodig is, na jaren verwaarlozing, moet dat goed gebeuren. De nieuwe brug moet zoveel mogelijk op de huidige lijken.

Ik steun de Geschiedkundige vereniging in haar bezwaar en vraag de gemeente dringend al het mogelijke te doen om deze omgeving te beschermen. Ook vraag ik het waterschap de plannen te heroverwegen en rekening te houden met onze bezwaren.

Barbara van Merle


Molenlanden: 'Verontreinigd water wordt niet op Linge geloosd'

molenlanden • Er wordt op dit moment geen verontreinigd water vanaf golfterrein The Dutch (bij het Lingebos) op de Linge geloosd. Dat heeft het college van Molenlanden geantwoord op vragen van Doe Mee!-raadslid Curt Roth.

Afgelopen winter en in het voorjaar is er op piekmomenten, bij veel neerslag, wel sprake geweest van gecontroleerde lozingen. Vooraf is getoetst welke hoeveelheden konden worden geloosd. 'Het betrof een noodmaatregel', schetst het college van Molenlanden.

De verantwoordelijkheid ligt bij Waterschap Rivierenland. Inmiddels is de lozing een halt toegeroepen. 'Wel wordt vanuit de afgedamde watergangen, bij een hoog peil, het water verpompt naar de Linge om wateroverlast te voorkomen'.

Hervatten

Gemeenten West Betuwe, initiatiefnemer en aannemer hebben overeenstemming bereikt over het hervatten van de werkzaamheden voor de uitbreiding van het golfterrein. 'De werkzaamheden moeten plaatsvinden volgens het overeengekomen plan van aanpak, zodat de risico's voor het milieu worden weggenomen'.