Ingezonden brief: 'Een stukje ambitie'

In het Kontakt van 6 augustus jl. stond een tenenkrommend artikel over wat het Central Park van Zuid Holland genoemd werd, een ‘stukje ambitie’ van dhr. Commijs om een van de weinige stukjes echte natuur die we nog in de regio hebben, de Slingelandse Plassen, vol te bouwen met dingen die écht nergens anders heen kunnen en er sowieso écht moeten komen. Het gebied moet nl. ‘ontwikkeld’ worden, want ontwikkeling = meer bebouwing = meer mensen = meer geld, en dat is per definitie goed. Een vrolijke foto van dhr. Commijs in de krant, met op de achtergrond de natuur die er straks niet meer is. ‘Tegelijkertijd moet het gebied blijven zoals het is’, wordt hij geciteerd, en volgens hem komt het gebied er dan ook niet wezenlijk anders uit te zien, omdat (jawel, omdat) het water het water blijft. Hoeveel natuur er verdwijnt, hoeveel dieren worden platgewalst en weggepest, vermeldt het verhaal niet. Leuk is ook te lezen dat er een agri-campus moet komen, waar we het dan over het stikstofprobleem kunnen hebben. Dat zal dan in de eerste plaats de stikstof (en de rest) zijn die over de natuur wordt uitgestort door het bouwen van die agri-campus. Maar ja, iedereen begrijpt dat het Wellantcollege op de huidige locatie(s) onmogelijk stikstof aan de orde kan stellen.

Hulde aan dhr. Renes uit Nieuwpoort, die in zijn reactie op dit waanzinnige plan pleit voor de natuur. Eindelijk iemand die begrijpt dat het afgelopen moet zijn met dat eeuwige ‘groei-denken’ en dat de natuur niet alleen leuk is, maar ook vooral keihard nodig voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. We hebben meer natuur nodig i.p.v. minder en dat betekent dus dat de mens eens een stap terug moet doen. De natuur is niet van ons of voor ons, we mogen het lenen, maar wel met respect. Je hoeft niet gelovig, een wetenschapper of een milieuactivist te zijn om dat te begrijpen, maar met zijn eindeloze stukjes ambitie en blind egoïsme blijft de mens maar claimen en graaien, totdat het te laat is (en we zijn lekker op weg...).

Molenlanden wil er natuurlijk geen geld aan uitgeven en ziet graag dat iemand anders die natuur beheert. Niets op tegen, maar als Molenlanden werkelijk duurzaamheid en zo wil stimuleren, moet het luchtkasteel van dhr. Commijs resoluut de prullenbak in. Handen af van de Slingelandse Plassen!

Bernd de Looff, Mijntjeserf 7, Hoogblokland


Schuur vol rook

groot-ammers • Een schuurtje bij een woning aan de Stellingmolen in Groot-Ammers in Groot-Ammers stond zaterdagavond vol rook. Oorzaak zou zijn dat de accu van een speelgoedauto in brand was gevlogen, volgens de politie. Dit wordt door de bewoner echter tegengesproken. "De oorzaak is nog onbekend", meldde hij zondagmiddag telefonisch. Brandweer en politie rukten uit; de brandweer hoefde 'slechts' na te blussen.


Snorfietser raakt rijbewijs kwijt

bleskensgraaf • In de nacht van zaterdag op zondag werd in Bleskensgraaf een beginnend (snorfiets)bestuurder aangehouden die te diep in het glaasje had gekeken. De man werd gecontroleerd en rook naar alcohol. Op het bureau in Papendrecht blies hij 440 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De Officier van Justitie zal de strafmaat bepalen.