Rode vlekken

Nog steeds niet volledig hersteld van de schrik over het plaatsen van windmolens in onze mooie Alblasserwaard, moet ik helaas opnieuw naar de huisarts voor een pot pillen tegen opkomende rode vlekken in mijn nek, die gepaard gaan met hevige jeuk! Zeer waarschijnlijk zijn de vlekken opgekomen bij het lezen van een klein artikel in Het Kontakt van 16 juli j.l. In het bewuste artikel wordt melding gemaakt over een mogelijke vervanging van de fraaie houten brug over de Giessen bij Pinkeveer.

Hè, dacht ik, het zal toch niet waar zijn..?! Wat voor cultuurbarbaren hebben wij in Molenlanden om zo’n prachtige historische plek aan te tasten? Reeds in de 16de en 17de eeuw was deze plek al bekend en beschreven. Postkoetsen op weg o.a. van Gorcum naar Gouda moesten na tolbetaling van een paar centen over deze ‘Pinkeveerse’ brug heen. Nu heeft de Gemeente Molenlanden en haar Erfgoedcommissie Dorp, Stad en Land, in al haar wijsheid besloten de historische houten brug te vervangen door een nietszeggende, koude stukken pijp van Tata Steel. Echt waar, de plannen zijn reeds besproken! Onder het mom slechte technische staat en veiligheid etc. moet de brug opnieuw worden ingericht. Veiligheid, net als milieu doen het natuurlijk altijd goed beste lezers…

Kijk, dat een houten brug onderhoud vraagt is logisch, maar onderhoud is wat anders dan een historische, monumentale plek voor altijd in staal te verkrachten! Diverse keren heb ik als kunstenaar deze karakteristieke Pinkeveerse brug getekend en geschilderd, meestal wanneer het landschap was bedekt met maagdelijke sneeuw. Ze pronken bij families in Amerika en Canada die gewoond hebben in deze mooie Giessenburgse omgeving, en ik heb er zelfs de Rabobank ooit mee kunnen plezieren. Waarom in vredesnaam komen altijd weer commissies op dergelijke absurde ideeën? Waarom kunnen we nooit eens iets ‘gewoon’ in alle luister restaureren en de plek laten zoals die is?! Geld mag in dit geval nooit een rol spelen. Ik lees in hetzelfde Kontakt van 16 juli dat Vijfheerenlanden zo’n slordige 31 miljoen over heeft. Over!! Misschien raadzaam om eens met de ‘buren’ te praten? Grenzeloos samenwerken heet dat toch? Althans volgens het internet… Gelukkig heeft de Historische Vereniging van Giessenburg en Schelluinen aan de bel getrokken en hopelijk kunnen die met vele anderen het College van Molenlanden overtuigen het absurde plan te torpederen!

Piet Overduin, Giessenburg


Coronabesmetting Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Na een 'cleane maand' is er donderdag weer een coronabesmetting gemeld in de gemeente Vijfheerenlanden.

Burgemeester Sjors Fröhlich riep op social media meteen op de coronamaatregelen in acht te nemen. 'We moeten corona de kop indrukken'.