VHL: 3860 woningen tot 2040

vijfheerenlanden • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden is vorige week akkoord gegaan met de Woonvisie Vijfheerenlanden 2020-2025, met als ondertitel 'Samen sterk, met eigenheid en diversiteit.'

In hoofdlijnen wordt 'puntig' geformuleerd waar Vijfheerenlanden nar toe wil de komende jaren op het gebied van wonen. Het beleid wordt niet 'tot achter de komma' geformuleerd.

Het aantal huishoudens groeit tussen 2020 en 2030 met 2500. En in de jaren daarna zal het aantal verder toenemen tot 27.015 in 2040. Er is behoefte aan 3860 woningen in Vijfheerenlanden. Er is vooral veel behoefte aan gezinswoningen. Ook de oudere doelgroep groeit relatief hard, tot 2040 zelfs met meer dan 50 procent. Het aantal alleenstaanden en stellen tussen 35 en 65 jaar groeit de eerste jaren ook nog, maar neemt daarna in omvang weer af. Het aantal jonge huishoudens (tot 35 jaar) krimpt tot 2030 met ongeveer 10%. Over de hele linie is er sprake van huishoudensverdunning: veel minder bewoners in één huis.

De komende jaren zijn er in principe in elke dorp of stadje in Vijfheerenlanden bouwmogelijkheden. In de kleine kernen staat de gemeente autonome groei voor, voor de eigen behoefte van de kern. Elk jaar enkele woningen, zodat inwoners uit deze kernen hier goed mee uit de voeten kunnen. In de verzorgingskernen Lexmond, Meerkerk, Ameide en Schoonrewoerd wordt gebouwd voor alle generaties bewoners van binnen en buiten de kern. Daarmee zou er ook voldoende draagvlak moeten zijn voor de voorzieningen. Zoals scholen en winkels. In de twee stedelijke kernen Leerdam en Vianen moeten er ook mogelijkheden zijn om voor de regionale opgave te bouwen. Het gaat om circa 800 woningen per kern in de periode tot 2040. In de gehele gemeente geldt een percentage van tenminste 30% sociale huur- of koopwoningen.

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met de Woonvisie, met alleen de stem van Harry van Tilburg van Lokaal Alert tegen. In een motie riep VHL Lokaal het college nog op om extra inspanning te verrichten door zelf ook op zoek te gaan naar gebieden voor de bouw van zogenaamde tiny houses. Wethouder Marcel Verweij vond dat het initiatief daartoe juist van onderop moet komen en dat de gemeente alleen maar kan faciliteren. De motie kreeg alleen steun van GroenLinks.

In een motie van GroenLinks werd het college opgeroepen om terughoudend te zijn met het aantal te bouwen huizen voor de regionale opgave. Dus niet te veel bouwen voor forenzen. Ook zou bouwen van woningen voor de regionale opgave pas moeten worden opgepakt nadat het mobiliteitsprobleem is opgelost. Alleen GroenLinks zelf stemde voor.