• Het Broekse Boerderijtje.
• Het Broekse Boerderijtje. Foto: Geurt Mouthaan

Boswachter Luuk Oevermans: 'Er is daar altijd armoede geleden'

Boek over het Broekse Boerderijtje

brandwijk • Als de stenen van het Broekse Boerderijtje zouden kunnen spreken, zouden ze verhalen over het sappelen van de keuterboertjes die er woonden, de voortdurende strijd tegen de armoede. Het boerenleven in de Alblasserwaard speelde zich niet alleen af in de kapitale hofstedes langs de Graaf en de Giessen. Boswachter Luuk Oevermans, al vele jaren voor Staatsbosbeheer werkzaam in de Donkse Laagten, bracht historische foto's en het verhaal van de laatste bewoners samen in het (foto)boekje 'Het Broekse Boerderijtje, leven in de Langenbroek'.

"Ik heb het altijd een heel aardig huisje gevonden", vertelt hij. "Daarin speelt mee dat ik zelf ook uit een boerenfamilie kom. De cultuurhistorie en familiegeschiedenissen hebben me altijd geïnteresseerd." Die twee aspecten komen samen in het boekje dat hij maakte. Hij maakte daarbij gebruik van een artikel van Teunis de Vaal junior waarin hij vertelde over de laatste bewoners van het Broekse Boerderijtje, dat gebouwd werd in 1880. "Dat was de basis; ik heb dat aangepast en hertaald. Daarnaast heb ik een aantal foto's van de familie Korevaar, die als laatste in het boerderijtje woonden, gekregen en erin geplaatst. Ook heb ik informatie gekregen van de bewoners van de Donk."


Zo komt onder meer aan bod dat ondanks de afgelegen locatie de bewoners zeker niet wereldvreemd waren. 'Kortavonden was toen nog gebruikelijk, bij elkaar op bezoek gaan om te praten over de alledaagse dingen van het boerenleven. (..) Ook de boeren uit het verder weg gelegen Streefkerk, die land in de Langenbroek bezaten kwamen graag een bakkie doen bij Pietje en NIjs Korevaar.'


Het geeft zo een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen op een keuterboerderij. "Ze leefden zonder gas, water en licht, tot 1965. Ook in die tijd was dat toen uitzonderlijk. Er is daar altijd armoede geleden. Je had toen op veel meer plekken van zulke kleine 'gedoetjes', maar ze zijn vrijwel overal verdwenen. Het waren nu eenmaal geen grote boerderijen; niemand zag er de waarde van in. Het Broekse Boerderijtje stond in een reservaat en het staat hier ook bijna onopgemerkt; wellicht is het daardoor bewaard gebleven. Inmiddels is het een heel bijzonder pand geworden."


De afgelopen jaren is het bescheiden onderkomen opgeknapt en waar mogelijk in de oude staat teruggebracht. Staatsbosbeheer heeft ook nog met het plan gespeeld om er een recreatieve functie aan te geven. "Als vakantiehuisje zou het zeker een succes zijn, maar het zou een te grote inbreuk op het boerderijtje zijn om het te voorzien van gas, water en licht. Het zou bijna op nieuwbouw neerkomen."

Bestellen van 'Het Broekse Boerderijtje, leven in de Langenbroek' kan via l.oevermans@staatsbosbeheer.nl.


Geurt Mouthaan