Dorpsraden in Vijfheerenlanden !?

Ja, Lexmond heeft er bijna één. Iedereen is daar positief. Waarom een Dorpsraad. Men vreest voor de eigen identiteit van het dorp en de inwoners. Dat er in de komende jaren beslissingen worden genomen die ook hun dorp aangaan zonder enige invloed van de inwoners. Daarvoor willen ze hun dorp zoveel mogelijk behoeden. Ook al vindt de gemeente dat de identiteit van de dorpen/kernen moet blijven bestaan.

Het zegt wel iets over de mate van vertrouwen dat men heeft in het gemeentebestuur en de politiek.

Is die vrees terecht? Men vreest teveel invloed van de grote kernen Leerdam en Vianen. Of dit zo is zal nog moeten blijken. Wel is het zo dat het lokale kabinet ( = het gehele college van B&W dus inclusief de burgemeester)– op één wethouder na – afkomstig is uit die twee grootste kernen.

Ook in Meerkerk gaan stemmen op voor het oprichten van een dorpsraad met dezelfde motieven van Lexmond.

Opmerkelijk is dat in Meerkerk een oud-wethouder van Zederik daartoe oproept. Hij was één van de grote voorstanders om Leerdam, Vianen Zederik te laten fuseren. Hij heeft nagenoeg het gehele voorbereidingsproces mede aan het roer gestaan van het herindelingsschip. Zou hij nu achteraf toch spijt hebben en toen alleen maar oog hebben gehad voor mogelijke voordelen?

Ameide heeft een Stichting Waterfront, een burgerinitiatief dat zomaar als Dorpsraad zou kunnen fungeren.

Opvallend is dat de roep/het idee om Dorpsraden uit de kernen van de oude gemeente Zederik komen. Nee, toch niet zo opvallend want de Zederikkers zijn nooit enthousiast geweest over deze fusie.

Men heeft het ervaren – dat gevoel leeft nog steeds – als opgelegd.

Hebben Dorpsraden nut? Ja zeker wel. Niet alleen als hoeder van de eigen dorps-identiteit doch het zou ook als meldpunt en doorgeefluik richting de gemeente kunnen functioneren. In de praktijk is wel gebleken dat suggesties, ideeën enzovoorts aangedragen door individuele inwoners nauwelijks een reactie - laat staan een actie - van de zijde van de gemeente oplevert.

Dit ondanks het feit dat de gemeente in haar voorlichting daar wel om vraagt! Over communicatie gesproken.

Kennelijk is bundeling (zie Stichting Waterfront) de enige manier om de gemeente met mogelijk enig resultaat te benaderen.

Dus op naar het instituut Dorpsraden dat de stem van de dorpsbewoners laat horen en hopelijk wél met enig resultaat.

Arie E. Versluis
Tienhoven a/d Lek