• Wim Mulckhuijse.
• Wim Mulckhuijse. Archieffoto: Geurt Mouthaan

Wim Mulckhuijse wil voorbeeld Lexmond volgen

Eerste stappen dorpsraad Meerkerk

meerkerk • Hij is er eerlijk in: als VVD-politicus in de voormalige gemeente Zederik zag Wim Mulckhuijse helemaal niks in dorpsraden of klankbordgroepen. Een goede lokale wethouder of raadslid kent de streek die hij of zij vertegenwoordigd en dan is zo'n tussenlaag volgens de inwoner van Meerkerk niet nodig, daarvan was hij overtuigd.

Maar de schaalvergroting die de vorming van gemeente Vijfheerenlanden - waar Zederik met Vianen en Leerdam per 1 januari 2019 in opging - met zich meebracht heeft zijn kijk op diezelfde tussenlaag verandert. "De band met de lokale gemeenschap in Meerkerk is er vanuit het gemeentebestuur nu niet of nauwelijks", benadrukt hij. "Ik merk dat de gemeenschap daarover moppert. Het is nodig dat je wegen zoekt om jezelf te laten zien, om je belangen te behartigen in Vijfheerenlanden."


Heicop Vooruit

Stilzitten en mopperen, dat is niks voor Mulckhuijse. Hij raakte al eerder als adviseur betrokken bij onder meer Waterfront Ameide en Heicop Vooruit, een club die zich inzet voor woningbouw in Hei- en Boeicop. In Meerkerk miste hij dit soort initiatieven. "Toen ik zag dat in Lexmond ondernemers een dorpsraad op wilden gaan richten, besloot ik datzelfde in Meerkerk te gaan doen. Vandaar dat ik een aantal dorpsgenoten heb gevraagd om aanstaande donderdag (9 juli, red.) samen met mij te brainstormen over het opzetten van een dorpsraad. De volgende stap zal dan een inwonersavond zijn om het dorp te informeren over onze plannen."


Kansen zijn er, daar is hij van overtuigd. "In de gemeente Vijfheerenlanden is een miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die vanuit de kernen zelf ontwikkeld worden. Daar moeten we gebruik van maken, maar daarvoor moet je wel de krachten bundelen. Een dorpsraad is daarvoor een geschikt middel."


Woningbouw

Eén van de onderwerpen die in de nog op te richten dorpsraad ongetwijfeld daarbij op tafel zal komen is volgens Wim Mulckhuijse de woningbouw in Meerkerk. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. "De nieuwbouwwoningen van De Weide I kwamen na een periode van vijftien jaar waarin niets gebouwd werd. Toen is veel jeugd vertrokken naar elders. We lopen nu, door de vertraging van de nieuwbouw van woningen in De Weide II, het risico dat dat weer gaat gebeuren. Huizen die te koop komen staan vaak maar een week op Funda, als er al op komen. Daar zullen we zeker aandacht voor gaan vragen."

Voor meer informatie over de dorpsraad in Meerkerk kunnen belangstellenden contact opnemen via het mailadres Wim.Mulckuijse@gmail.com of bellen via 06-53378307.


Geurt Mouthaan