• Beeld van het zware verkeer op het smalle Sluis in Groot-Ammers.
• Beeld van het zware verkeer op het smalle Sluis in Groot-Ammers. Foto: Rick den Besten

Industrieschap kritisch over verkeersmaatregelen Groot-Ammers

'Waarom geen ontheffing Gelkenes?'

groot-ammers • Als oplossing zien de ondernemers het liefst een rondweg aan de zuidrand van het dorp, om zo de problematiek op de Voorstraat en de Sluis aan te pakken. “Deze oplossing zorgt daarnaast voor een betere bereikbaarheid van Gelkenes, wat de economische groei ten goede zal komen”, benadrukt voorzitter Sjaak van de Graaf.

In november 2019 nam de gemeenteraad unaniem een amendement aan om te komen tot een verbod voor zwaar verkeer op de Voorstraat en Sluis in Groot-Ammers. De wethouder heeft door middel van een raadsinformatiebrief de raad over de maatregelen geïnformeerd. Deze is onlangs besproken in de gemeenteraad. Hierbij bleek de raad niet tevreden met de voorgestelde ideeën; vooral de oppositie was zeer kritisch. “Ook wij als Industriepark Gelkenes zijn op zijn zachtst gezegd verbaasd over de voorstellen”, stelt Van de Graaf. “Hoe kan deze wethouder voorstellen om een paar bedrijven in de kern een ontheffing te verlenen en de andere bedrijven om te laten rijden?”


Hij verwijst daarbij naar de beperking tot het postcodegebied 2964 (ten westen van de Haarsteeg en ten noorden van Graafland). Hierdoor valt het complete industrieterrein Gelkenes buiten het ontheffingsgebied. ‘We gaan ervan uit dat geen enkele ondernemer buiten het aangegeven ontheffingengebied zo sterk afhankelijk is van de route Voorstraat/Sluis dat een verbod tot onoverkomelijke problemen in de bedrijfsvoering zal leiden’, stelt het college in de raadsinformatiebrief. Het bestuur van Industrieschap Gelkenes denkt daar anders over. “Dit getuigt niet van veel lokale kennis en empathie voor de Ammerse bedrijven. Als De Lek Beton bij de pont van Bergambacht beton moet brengen, kan het toch niet zo zijn dan ze om moeten rijden via de N216 en de N214? Als er een alternatief is met een zuidelijke rondweg is dat een ander verhaal, maar op deze wijze worden zij zeer benadeeld in de uitoefening van hun dagelijkse gang van zaken.”

Het gaat wat betreft het bestuur van Gelkenes om het vinden van de juiste balans tussen aan de ene kant het weren van zwaar verkeer wat niet noodzakelijk gebruik hoeft te maken van de Voorstraat en Sluis en aan de andere kant het niet onevenredig treffen van bedrijven in hun dagelijkse werkzaamheden. “Een gulden middenweg is bijvoorbeeld bedrijven uit de postcodegebieden 2964 en 2959 een ontheffing te geven, mits hun start en finish ook binnen deze postcodezones valt.”

Het bestuur vindt het trouwens jammer dat er geen overleg is gepleegd om samen met de ondernemers tot een gedegen voorstel te komen. Van de Graaf: “Wij zijn er juist op uit om samen met de gemeente onze samenleving te verbeteren, zoals we dat ook hebben gedaan met de beveiliging op Gelkenes.”


Dat overleg gaat er komen, zo benadrukte wethouder Johan Quik al tijdens de afgelopen raadsvergadering. "Die toezegging heb ik eerder gedaan", reageert hij. "De afspraak met het bestuur van Industrieschap Gelkenes zal deze week gemaakt worden." Het gesprek zal dan ongetwijfeld ook over de keuze van het postcodegebied gaan. Of en hoe Quik mee kan bewegen met de wens van de ondernemers, daar laat hij zich niet over uit. "Het blijft een dilemma: aan de ene kant heb je de belangen van de inwoners van het dorp, aan de andere kant die van de ondernemers. Daar moet je een balans in zien te vinden en dat is lastig."

Voor de langere termijn is er uiteraard de oplossing van de rondweg. Voor het einde van het jaar hoopt de wethouder de gemeenteraad een onderbouwde keuze voor 'noord' of 'zuid' voor te kunnen leggen. "Voor de goede orde: als dan de keuze gemaakt wordt, kunnen we zeker nog niet aan de slag. Dan zullen we het overleg aan moeten gaan met partijen als Rijkswaterstaat, het waterschap en de provincie. Aan beide varianten zitten de nodige haken en ogen waarin we met elkaar een oplossing zullen moeten zoeken."


Geurt Mouthaan