• Trijntje.
• Trijntje. Foto: Aangeleverd

Trijntje in de Canon

hardinxveld-giessendam • Trijntje is opgenomen in de Canon van Nederland, die onlangs is vernieuwd. Dat meldt Museum De Koperen Knop, waar haar reconstructie te vinden is.

De Canon van Nederland is bedoeld voor het onderwijs en voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van ons land. Dat is half juni 2020 is de nieuwste editie uitgekomen, waarbij als oudste vermelding van de geschiedenis van Nederland, Trijntje, is opgenomen. Ooit woonde ze op een donk in wat nu de Giessendamse polder is en nu ligt haar reconstructie in Museum De Koperen Knop.

Toen bij de opgravingen op het traject van de Betuweroute in 1996 menselijke begravingen werden gevonden stond de tot dan toe bekende geschiedenis van Nederland op zijn kop. Een van de begraven vrouwen werd vrijwel intact teruggevonden in het graf waarin ze ruim 5500 jaar geleden was neergelegd. Ze kreeg met een knipoog naar de hier later rijdende trein de naam Trijntje.


Sindsdien zijn alle schoolboeken herschreven, want het ging hierbij om de oudst begraven vrouw van westelijk Nederland. En dat heeft nu ook geleid tot een aanpassing van het belangrijke element: de Canon van Nederland.