• Dirigent Peter Burger.
• Dirigent Peter Burger. Foto: aangeleverd

Peter Burger dirigeert koor IKK via YouTube

Online oefenen voor het koorgevoel

nieuwpoort/langerak • Een week of vier voor het passie- en paasconcert van IKK werden de coronamaatregelen ingesteld. "We waren bezig met de laatste voorbereidingen", blikt dirigent Peter Burger terug. "Eerst dachten we dat het concert gewoon nog door kon gaan, waren we bezig om te kijken hoe we extra repetities in konden lassen om de weggevallen oefenavonden op te vullen. Maar al snel bleek dat de uitvoering sowieso niet door kon gaan."

Geen concert, maar ook geen repetities meer. Hoe zorg je er dan voor dat het koor toch bij elkaar blijft, dat je het gevoel van samen zingen en samen ergens aan werken toch overeind houdt? Peter Burger, die naast IKK nog vier koren muzikaal leidt, zocht en vond een antwoord in de digitale mogelijkheden van het internet. "Eerst heb ik gekeken naar tools als Zoom en Microsoft Teams, om zo echt gezamenlijk te kunnen zingen. Al snel bleek dat onmogelijk te zijn. Elke computer heeft een andere vertraging, zodat je nooit tegelijkertijd zou kunnen zingen. Het wordt dan een chaos."

De oplossing vond hij via een live stream op YouTube. "Het moest voor de koorleden zo eenvoudig mogelijk zijn. Ze krijgen nu via de mail aan het einde van de week een link toegestuurd, waar ze op maandagavond om kwart voor acht alleen op hoeven te klikken. Om acht uur gaan we vervolgens van start." De ruim honderd zangers en zangeressen van IKK zitten in de thuissituatie ieder achter hun eigen computer en zien en horen daar alleen de aanwijzingen van hun dirigent. "Het is echt een one manshow", lacht Burger. "Maar om toch het koorgevoel te creëren, heb ik van de muziek die we instuderen online uitvoeringen opgezocht. Daar zingen de koorleden mee mee als zij hun partij oefenen."


Enthousiast

Eerlijk is eerlijk: het was even wennen. Niet iedereen dook even enthousiast achter de computer. 'Ik zag het eigenlijk niet zitten', zag Peter Burger dan via de chat voorbij komen. "Maar later krijg je terug: 'Ik kijk overdag al uit naar de oefenavond.' Inmiddels is vrijwel iedereen er heel enthousiast over. Weet je, het is ook niet anders. Zonder deze aanpak hadden we niks gehad. Op het gebied van op afstand van elkaar repeteren is dit het maximaal haalbare."

Hij verwacht dat ook na de coronacrisis deze aanpak een rol zal blijven spelen. "Voor extra voorbereiding, zonder dat je een tijd in de auto hoeft te zitten, is dit ideaal." Tegelijkertijd verlangt de dirigent van IKK ernaar om weer in 'real life' te kunnen repeteren. "Ik ben zó benieuwd hoe het uitpakt als we weer bij elkaar komen. Zelf hoor ik niet hoe de koorleden zingen, dus ik heb gek genoeg geen idee hoe het klinkt. Wat hebben de online oefenavonden opgeleverd? Dat wil ik heel graag weten."


Geurt Mouthaan