• Het strand aan de Lek bij Ameide.
• Het strand aan de Lek bij Ameide. Foto: aangeleverd

Opknapbeurt voor strandje aan de Lek

ameide/tienhoven aan de lek • Het opknappen van het strandje aan de Lek is achter de rug; daarmee is het eerste wapenfeit van de Stichting Waterfront Ameide en Tienhoven aan de Lek een feit.

Het bewonersinitiatief ging in het voorjaar van 2019 van start. Het doel: de waterkant van de twee plaatsen een facelift geven. De initiatiefnemer wist een aantal andere inwoners van de twee dorpen langs de Lek bij elkaar te brengen om dit streven te verwezenlijken. De opknapbeurt wordt in meerdere fases uitgevoerd. "De makkelijkste was de aanpak van het veldje", licht Roland Wetzels namens de stichting toe. "Met mooi weer zijn bijna alle inwoners van Ameide en Tienhoven aan de Lek wel eens naar de waterkant geweest. Daar zijn we dus als eerste mee aan de slag gegaan."


De voorbereidingen namen daarbij de nodige tijd in beslag. De kerngroep van de Stichting Waterfront moest bij de nodige instanties langs om groen licht voor hun plannen te krijgen. "Zo moesten we onder meer overleggen met Rijkswaterstaat en de gemeente Vijfheerenlanden."


Bulldozer

De overleggen verliepen succesvol en enige weken geleden ging een bulldozer aan de slag om een groot deel van het riet weg te halen. Roland Wetzels: "Dit was zo ver doorgegroeid dat een deel van het strandje vrijwel niet bereikbaar was. Wij wilden zo ruimte realiseren zodat iedereen de ruimte zou krijgen. Met zand hebben we het veldje laten ophogen. En voor fietsers zijn onder aan de dijk houten fietsenrekken neergezet."


Hardlopers

Met een lach: "Daar moet men nog wel even aan wennen. Ik zag dat hardlopers ze gebruikten voor rek- en strekoefeningen, maar ze zijn toch echt bedoeld voor het stallen van fietsen."


Het uiteindelijke streven is nadrukkelijk niet om meer toeristen naar Ameide en Tienhoven aan de Lek te krijgen. De inspanning van de Stichting Waterfront zijn juist gericht op het creëren van betere voorzieningen voor de inwoners van de twee plaatsen zelf. "Zo denken we onder meer aan het realiseren van een kleine haven, zodat de mensen uit het dorp niet elke keer met hun trailer en boot over de dijk heen hoeven voordat ze kunnen gaan varen."

Daarnaast is er wat betreft het stichtingsbestuur de mogelijkheid om kleinschalige horeca aan te trekken. "Met de opknapbeurt van het strandje is de kop er in ieder geval af en we zagen de afgelopen weken al dat er volop gebruik van werd gemaakt."


Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op de website:


q waterfront-ameide.nl

Geurt Mouthaan