Zuinig leven en toch meer belasting betalen

Als eenpersoonshuishouden betaal ik in 2020 afgerond € 500,= aan gemeentelijke belastingen aan de gemeente Vijfheerenlanden. In 2018 (gemeente Zederik) was dat afgerond € 200,=. Een vermenigvuldigingsfactor van 2,5!

Elke week (zo lang het nog kan) fiets ik met m’n kleine zakje restafval naar de ondergrondse container. Daar betaal ik dus een kleine € 300,= voor, want verbrandingsbelasting is verhoogd (zeker ook een milieu belasting?). Ik douche zuinig, hergebruik mijn afwaswater door de wc er mee door te spoelen, en word beloond met een forse verhoging. We scheiden keurig al het afval in containers die je als alleenstaande vrijwel nooit vol krijgt, en dan blijkt de opbrengst van de diverse afvalstromen tegen te vallen. Surprise, surprise.

Met AOW en een klein pensioentje kom je net niet in aanmerking voor vermindering. Pijnlijk voor allen die het niet breed hebben.

H.J. Kastelein, Lexmond


Evenementen 75 jaar bevrijding wellicht naar 2021

molenlanden • De vele geplande evenementen rond de viering van 75 jaar bevrijding in de gemeente Molenlanden worden wellicht verplaatst naar 2021.

In verband met de coronamaatregelen konden de vele activiteiten die in Molenlanden op de planning stonden geen doorgang vinden. Burgemeester Theo Segers stelde dinsdag tijdens het persgesprek dat 2021 een mogelijkheid is om ze alsnog doorgang te laten vinden.

"Er wordt nu over gesproken om volgend jaar de evenementen te houden onder de vlag van 75-plus jaar bevrijding. We kijken of en hoe we dit een plek kunnen geven."


Sloop Oude School om vandalisme te voorkomen

nieuw-lekkerland • Het pand De Oude School in Nieuw-Lekkerland wordt op zo kort mogelijke termijn gesloopt, om verdere verpaupering en vandalisme te voorkomen.

Dat deelde wethouder Johan Quik tijdens het persgesprek mee. "De gesprekken die we hadden met een projectontwikkelaar om deze locatie aan te pakken zijn stilgevallen. We hopen, mede door de sloop en het netjes maken van het terrein, nieuwe gegadigden te vinden en verpaupering en vandalisme tegen te gaan. Ik durf niet te zeggen of de sloop nog voor de zomervakantie plaatsvindt; ik hoop het wel, wij doen er alles aan om de snelheid erin te houden."