• Cees van Andel, Henk Gaikhorst en Jieles van Daalen.
• Cees van Andel, Henk Gaikhorst en Jieles van Daalen. Foto: Geurt Mouthaan

Historische Vereniging Arkel publiceert boek Jieles van Daalen

Zo beleefde een schoolklas de oorlog

arkel • In ‘Hoe een Arkelse schooklas de oorlogsjaren beleefde’ vertelt hij vanuit het perspectief van de leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog het dagelijks leven in het dorp beïnvloedde.

Iedereen moet weg zijn als er een bom ontmanteld wordt; maar achter een bloembak zitten Jieles en enkele andere jochies ergens in de jaren veertig van gevaarlijk dichtbij toch toe te kijken. Voor de jongens van toen was de oorlog eerder een avontuur dan een verschrikkelijke en wereldschokkende gebeurtenis. Jaren later, tijdens een reünie van de klas die in 1939 voor het eerst naar school ging in Arkel, tekent hij uit de mond van zijn klasgenoten ook hun herinneringen op. “Dat was in 2008. Tussen de bedrijven door ben ik er wel mee aan de slag geweest om er een boek van te maken, maar dat ging niet zo snel.”

Twee jaar geleden kwam het tempo er wel in. Het bestuur van de Historische Vereniging Arkel en Rietveld zag de kans om dit boek tegelijkertijd met de viering van 75 jaar bevrijding uit te geven en stak de helpende hand uit om ‘Hoe een Arkelse schoolklas de oorlogsjaren beleefde’ samen te stellen. Met name Cees van Andel speelde daarin een belangrijke rol. “In het boek lees je hoe de inwoners van Arkel de oorlog ervaarden”, vertelt hij samen met bestuurslid Henk Gaikhorst.


Het boek begint in 1939; de mobilisaties van de Nederlandse militairen had ook zijn weerslag op Arkel. Zo werd het schoolgebouw gevorderd voor soldaten, iets wat later door de Duitsers eveneens werd gedaan. “We moesten vaak verkassen naar onder meer Odina en de kantine van Betondak”, vertelt Van Daalen. Onderwerpen als het dagelijks leven in Arkel, de luchtwacht, het verenigingsleven, de herinneringen van twee Arkelaren aan de gevechten in 1940, het neerstorten van een bommenwerper, het komt in de diverse hoofdstukken allemaal aan bod. Gaikhorst: “Maar ook de vele bommen die hier vielen. De spoorlijn was vaak doelwit van geallieerde bommenwerpers. Zij konden door de luchtafweer niet de lijn in de lengte bombarderen, maar in de breedte. En dat was een heel smal doelwit, dus uiteindelijk hebben ze hem nooit geraakt.”

De eerste honderden exemplaren zijn al de deur uit; begin april werd het eerste exemplaar officieel uitgereikt aan wethouder Johan Quik. De Historische Vereniging Arkel en Rietveld wil daarnaast vooral ook de jeugd met het boek benaderen. Iedere groep acht van Brede School Lingewaard die afzwaait krijgt het de komende tien jaar mee. “Want er is maar weinig kennis over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en over ons eigen dorp in die jaren in het bijzonder. Tegelijkertijd zie je dat de belangstelling ervoor onder jongeren sterk groeit. Daar willen we op deze manier op inspelen.”
Bestellen van het boek kan via het mailadres hv.arkel-rietveld@outlook.com en 06-22786634.


Geurt Mouthaan