• De KNMI buienradar die nu al in Herwijnen staat.
• De KNMI buienradar die nu al in Herwijnen staat. Foto: Janneke Boogaard

Tegen mogelijke komst militaire radar

molenlanden • Doe Mee Molenlanden en het CDA zijn tegen de mogelijke komst van een militaire radar in Goudriaan of bij de kernen Nieuwpoort en Langerak en vinden het vreemd dat de gemeenteraad van Molenlanden hierover niet is geïnformeerd.

De kwestie kwam vorige week donderdag aan de orde tijdens een bijeenkomst van de vaste Kamercommissie voor Defensie. In die bijeenkomst meldde staatssecretaris Barbara Visser van Defensie dat ze informeel gepeild heeft bij de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden of daar animo is voor de bouw van de militaire radar. Defensie wil die radar het liefst in Herwijnen plaatsen, maar dat stuit op hevig verzet.

In Herwijnen zijn een bewonerscomité, de voltallige gemeenteraad en het college in verzet tegen de bouw van een militaire radar aan de Broekgraaf in het dorp. Er staat daar al een radar van het KNMI. De tegenstanders zijn bang dat er teveel straling komt op die locatie wanneer er nog een radar bij komt, met alle gezondheidsrisico's vandien.


Barbara Visser reageerde vorige week op een verzoek van onder andere Joël Voordewind (ChristenUnie), die vindt dat er alternatieve locaties in beeld moeten zijn op het moment dat blijkt dat het radarstation toch niet Herwijnen kan worden geplaatst. "Maar ik geef u wel alvast een winstwaarschuwing mee als u zegt: ga door met die alternatieve locaties. De bereidheid om mee te werken vanuit de twee gemeenten waar deze drie locaties liggen, zal beperkt zijn. Maar die vraag wil ik nog een keer expliciet voorleggen", aldus staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.


Doe Mee Molenlanden en het CDA willen graag van het gemeentebestuur van Molenlanden weten wanneer en op welke wijze de staatssecretaris van Defensie het college benaderd met de vraag of de gemeente Molenlanden open staat voor het plaatsen van een radarinstallatie in de gemeente.


De beide partijen zijn van mening dat een dergelijk verstrekkend verzoek van Defensie en het antwoord van het college behoort tot de actieve informatieplicht van het college naar de raad.


Uit de behandeling van dit onderwerp in de Tweede Kamer blijkt dat het goed mogelijk is dat de staatssecretaris opnieuw met een soortgelijk verzoek naar Molenlanden zal komen. Doe Mee en CDA willen weten of dit verzoek gedeeld kan worden met de raad, wanneer dat komt.


Doe Mee en het CDA vinden dat een dergelijke radar-installatie op geen enkele wijze passend is of is te maken in de weilanden van Goudriaan en/of Nieuwpoort-Langerak, of waar dan ook in het eeuwenoude slagenlandschap van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.