• Leerlingen van het Wellantcollege komen aan op school.
• Leerlingen van het Wellantcollege komen aan op school. Foto: Geurt Mouthaan

Drie shifts, docenten wisselen, geen pauzes

Leerlingen welkom op VO-scholen

ottoland • Sjaak Kreeft vindt het belangrijk om zijn leerlingen weer een dagritme te geven. Hij is schoolleider bij het Wellantcollege De Bossekamp in Ottoland en is blij dat de scholen weer mogen open gaan.

“Wij hebben op onze school het ‘zie en ken de leerling’ hoog in het vaandel staan”, zegt hij. “Dat lukt bij onderwijs op afstand maar een klein beetje."


Leerlingen zien

"Tot aan de zomervakantie is dat het belangrijkst: de leerlingen weer regelmatig zien. En we bieden beroepsgerichte praktijk aan: lassen of dieren verzorgen bijvoorbeeld. Dat kun je niet op afstand doen. Verder denk ik dat er ouders zijn die de vlag uithangen op 2 juni.”


Er zijn scholen die ervoor kiezen pas na de zomervakantie de deuren te heropenen.


Nu al open

“Wij doen dat bewust nu al, ook omdat het een goede oefening is voor na de zomer: wat werkt en wat niet? Want we zijn er na de zomer nog niet vanaf denk ik. Voor ons is een groot voordeel, vergeleken met de regio Noord, dat wij nog zeven weken met de leerlingen aan de slag kunnen. De regio Noord heeft al vanaf 1 juli vakantie.”


Dagelijks naar school

Het Wellantcollege in Ottoland kiest ervoor alle leerlingen dagelijks naar school te laten komen, in drie shifts. “We doen dat binnen gewone schooltijden en zullen de lestijden indikken."


"Docenten gaan wisselen van lokaal, niet de leerlingen”, vervolgt Sjaak Kreeft van het Wellantcollege in Ottoland. Pauzes zijn er niet.


“Die tieners zouden in pauzes van nature niet die 1,5 meter afstand houden. En je wilt niet constant politieagent zijn, maar leerlingen laten voelen dat ze welkom zijn.”


Om het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken, zitten leerlingen zeven weken in hetzelfde lokaal aan hetzelfde tafeltje, met extra hygiënemaatregelen. Dankzij de korte lesdagen kan dat zonder pauzes.


Als drie grote uitdagingen noemt Kreeft: rechtdoen aan de vierdejaars, het werken aan algemene en sociale vaardigheden in de huidige werkelijkheid en het rekening houden met collega’s die in de week van 2 juni nog kinderen thuis hebben op delen van de dag. Over de vierdejaars zegt hij: “Zij doen geen examen, maar hebben misschien nog wel harder voor hun diploma gewerkt, onder moeilijke omstandigheden. Ik vind het belangrijk dat ook zij straks met een trots gevoel de school uit lopen. Hoe we dat gaan realiseren, hangt af van wat er straks mogelijk is.”


Anne Marie Hoekstra