• Daphne van Wingerden tijdens haar werkzaamheden op Papoea Nieuw Guinea.
• Daphne van Wingerden tijdens haar werkzaamheden op Papoea Nieuw Guinea. Foto: aangeleverd

Daphne van Wingerden gaat zorg verlenen in ontwikkelingslanden

'Dit avontuur ga ik samen met God aan'

oud-alblas • Daphne van Wingerden werd 21 jaar geleden geboren in Oud-Alblas, waar ze ook opgroeide. Van jongs af aan wist ze al dat haar toekomst in de zorg lag. Ze werkte tijdens haar opleiding onder meer twee jaar in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en studeerde af in juli 2019. "'Wat ga ik nu doen?', vroeg ik mezelf af. Omdat ik het verlenen van zorg heel graag wilde combineren met het verspreiden van het evangelie ben ik op de Discipelschap Training School terechtkomen, die ook een medische variant van hun opleiding hebben. Dat kon in Australië en die kans heb ik met beide handen aangegrepen."

Het ging daarbij om een opleiding van een half jaar, waarvan twee maanden werden ingevuld met praktijkervaring opdoen. Wekenlang was Daphne actief op slecht bereikbare eilanden van Papoea Nieuw Guinea. Gezondheidszorg is daar niet of amper beschikbaar. "Het is meerdere keren gebeurd dat we net op tijd waren om een leven te redden", knikt ze. "We kwamen er terecht in soms bizarre situaties; het is zo'n compleet andere wereld dan wat we in Nederland gewend zijn. Het contrast is ook groot; in het ziekenhuis in Rotterdam had ik patiënten die door overgewicht en roken diabetes hadden, bij wie amputaties werden uitgevoerd en buiten het ziekenhuis de volgende sigaret weer opstaken. Op Papoea Nieuw Guinea hebben ze vrijwel niets en kun je alleen de basale zorg verlenen."


Gambia

Onbekend met deze situaties was Daphne trouwens niet. Haar ouders werkten ook jarenlang in ontwikkelingslanden en ze liep al eerder vier maanden stage in Gambia. "Daar assisteerde ik een keer bij een bevalling en de ouders vernoemden hun baby naar mij. Er loopt daar dus in Afrika een meisje rond die Daphne heet. Twee jaar daarna stuurden ze me nog een foto van haar: 'Het gaat goed met Daphne'."

Die ervaring zorgde ervoor dat ze, na het afronden van de DTS, besloot om een opleiding te gaan volgen in de kraamzorg. In Australië, want daar zat ze vanwege de inmiddels wereldwijde coronacrisis min of meer vast. "De bedoeling was dat ik terug zou komen naar Oud-Alblas. Ik had toen ik hierheen kwam alles verkocht en mijn kamer in Rotterdam opgezegd; alles wat ik had, paste letterlijk in een rugzak. Heerlijk, echt een gevoel van vrijheid. Maar de bevalling die ik had meegemaakt liet me niet los; het leek me 'super exciting' om me daar verder in te verdiepen."

Vandaar dat ze nu wil gaan beginnen met de Birth Attendant School. "Het doel is meer te leren over kraamzorg verlenen in ontwikkelingslanden. Belangrijk daarbij is het overdragen van kennis. Je moet jezelf daar overbodig maken." Voor de opleiding is wel 8.000 euro nodig. Ze startte met succes een crowdfundingsactie: er is inmiddels al een slordige 6.000 euro binnen.

Tijdens het videogesprek wordt alleen al uit de manier van praten duidelijk dat ze meer dan gemiddeld gemotiveerd is. De geestdrift spat ervan af. "Waarom ik dit doe? Ik voel heel sterk dat God een plan heeft met mijn leven, dat Hij me deze weg op leidt. Ik heb alles opgegeven, maar Hij geeft me zoveel zekerheid dat ik vol vertrouwen deze weg ga. Dat voelt veel beter dan te vertrouwen op geld, een huis of een baan. Ik vind het prachtig om het verlenen van zorg te kunnen combineren met het vertellen over het geloof. En nee, momenteel zie ik me niet in een situatie van huisje, boompje, beestje terechtkomen. Ik verwacht dat dit de komende jaren mijn leven zal zijn. Het is voor mij geen opoffering; dit avontuur ga ik samen met God aan en ik vind het een voorrecht dat ik mijn gaven en talenten zo in mag zetten."

Meer informatie over het werk van Daphne en over de mogelijkheden voor een sponsorbijdrage:


q daphneopmissie.nl

Geurt Mouthaan