Zullen we nu de zondagsrust veilig stellen?

Naast alle leed en zwarigheid heeft de coronacrisis ook een weldadige rust gebracht. Stilte buiten, op straat, rond de huizen, in de woonomgeving. Alsof je vanuit het dagelijkse rumoer en het geruis ineens in de beslotenheid van een verstilde hof bent binnengestapt. Menigeen is verrast om te ontdekken wat hij miste. Het is, helaas, een illusie om te denken dat we dat vast kunnen houden. Het herstel van verkeer, bouw, fabrieken, onderhoud van wegen, tuinen en parken zal snel weer zijn knetter en herrie voortbrengen.

Op de zevende dag zakt het wekelijkse ritme gelukkig in. Maar het is de vraag of de zondagsstilte heilig zal blijven onder de druk van veranderende vrijetijdsbestedingen, andere normen en toenemende bevolkingsdruk. En of sociale controle sterk genoeg zal zijn om die druk te weerstaan. Er zijn wettelijke regels waarop je terug kan vallen, maar die normen zijn zo zwak dat ze nauwelijks betekenis hebben. Dit is dus een goed moment om ze effectiever te maken.

Artikel 3 van de Wet op de Zondagsrust verbiedt op zondag zonder strikte noodzaak gerucht te verwekken, dat op een afstand van meer dan 200 meter van het punt van verwekking hoorbaar is. Daar hebben we dus niks aan. Een grasmaaier bij de buurman die je pas op 200 meter niet meer hoort levert je aardig wat herrie. Net als een stevig stukje muziek. Of een hogedrukspuit.

Aan de Gemeenteverordening Molenlanden hebben we ook niet veel. Artikel 2.79 legt de verplichting op dat in de onmiddellijke nabijheid van woning of erf geen ernstige en herhaaldelijke geluid- of geurhinder hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt. Maar zolang nabijheid en hinder niet worden gespecificeerd is dit een tandeloze bepaling. Vandaar mijn oproep: specificeer het toegestane geluidniveau veel explicieter en op een niveau dat we er wat aan hebben. In decibels, of als verbod van met name genoemde werktuigen. Nu zal daar steun voor zijn, als de gedragsnorm eenmaal verschoven is zal het te laat zijn.

Het zou me niks verbazen als dat landelijk heel wat bijval zal opleveren.

Joop Hartog, Hoornaar


Vernielingen op schoolplein van de openbare school

giessen-oudekerk • Op het schoolplein van OBS Giessen-Oudekerk zijn afgelopen weekend vernielingen aangericht.

De daders sloopten planken van de zitbanken af, beschadigden het logo van de school en schepten de zandbak leeg. De Giessen-Oudekerkse openbare basisschool vraagt eventuele getuigen of degenen die er meer vanaf weten zich te melden op de school.