• Een outdoor-bootcamp bij Physio Fit in Hoornaar.
• Een outdoor-bootcamp bij Physio Fit in Hoornaar. Foto: Rick den Besten

'Ik zou niet weten wat ik nog meer moet doen'

Sportscholen gaan naar buiten

regio • Jarno Boere van Olympia in Groot-Ammers heeft twee grote tenten geplaatst vlakbij zijn sportschool aan de Sluis 23. In Hoornaar maakt Roy van Oosterhout van PhysioFit gebruik van een groot grasveld achter zijn gebouw en in Papendrecht mag Martin Knikker van sportschool Physique aan de Lisbloemstraat gebruik maken van het terrein van de speeltuin naast zijn pand.

“We hebben een prachtlocatie achter ons pand voor groepslessen", vertelt Roy van Oosterhout van PhysioFit. "Een ruim grasveld ter grootte van een voetbalveld dat vlakbij een prachtig natuurgebied ligt. Het kan bijna niet mooier."


Volgeboekt

Roy merkte dat de animo van zijn leden om met elkaar aan het sporten te gaan, groot was. Toen hij bekend maakte dat de groepslessen buiten zouden gaan plaatsvinden, regende het inschrijvingen. "Ik zie nu mensen aanschuiven bij lessen waar ze normaal niet aan meedoen. Dat doen ze omdat ze gewoon lekker met elkaar bezig willen zijn. Bij de eerste lessen kwamen telkens twintig mensen om mee te doen. Daarmee zaten die lessen vol. Maar als nog meer mensen zouden willen meedoen, is dat geen probleem. Dan kan ik direct extra instructeurs oproepen. Anderhalve meter afstand bewaren is heel eenvoudig op dit immense terrein!"


PhysioFit heeft altijd al enkele lessen die buiten plaatsvinden, maar nu zijn alle groepslessen naar buiten verplaatst. De toestellen blijven overigens binnen staan. In het natuurgebied achter het sportcentrum in Hoornaar heeft de gemeente enige tijd terug enkele buiten fitnesstoestellen geplaatst die geregeld gebruikt worden door zowel de leden van de sportschool als andere belangstellenden.


Zoveel mogelijk buiten

Net als zijn collega uit Hoornaar organiseert Foeed van sportcentrum Club You uit Alblasserdam vanaf de afgelopen week zoveel mogelijk groepslessen buiten. Omdat Club You geen eigen grond bij het onderkomen aan de Plantageweg heeft, kunnen ook hier de fitness- en krachttoestellen nu niet gebruikt worden.


Dat is anders bij sportcentrum Olympia aan de Sluis in Groot-Ammers. Op de parkeerplaats naast het gebouw staat sinds zaterdag 16 mei een tent van vijf bij tien meter en op het grasveld daar vlakbij staat een nog grotere tent. Jarno Boere: “Nu kunnen we zowel groepslessen als individuele lessen aanbieden. Het is best prijzig om de tenten neer te zetten, maar ik wil graag ondernemend bezig zijn. Nu kunnen er 27 mensen tegelijk sporten bij ons.”


Helemaal volgeboekt

De reacties van zijn klanten, die acht weken lang niet bij hem terecht konden, zijn zeer positief. “In de eerste week zit ik al helemaal volgeboekt!” Ondanks de enorme ruimte die Jarno tot zijn beschikking heeft in de twee tenten, blijft hij nauwlettend toezien op het naleven van de protocollen. “We zullen strenger zijn met de regels dan ooit tevoren. Normaal gesproken laten bezoekers al snel een handdoekje of een bidon slingeren, maar we gaan nu iedereen opvoeden om zijn spullen bij zich te houden.”

De sportcentra in Groot-Ammers, Hoornaar en Alblasserdam hebben het voordeel dat ze beschikbare ruimte naast hun gebouwen tot hun beschikking hebben. Bij bijvoorbeeld WCA Sport aan de Prinses Marijkestraat in Ameide en Actief & Fit aan het Kastanjeplein in Giessenburg ligt dat anders. Laatstgenoemd fitnesscentrum zit op de eerste verdieping, waardoor het heen en weer slepen van apparaten geen optie is.


“Onze sportschool wordt nu alleen gebruikt door de fysiotherapie die naast ons zit, waarbij mensen één op één begeleid worden bij de toestellen”, vertelt Jonny Smelt van WCA Sport uit Ameide over zijn sportcentrum. “Wij zijn aan het onderzoeken of we naar buiten kunnen. Mogelijk willen we onze apparaten dan breder beschikbaar stellen.” Jonny wil hierover in overleg met de gemeente om te kijken naar de mogelijkheden. Bij de sportcentra hebben in de afgelopen weken weinig tot geen leden hun lidmaatschap opgezegd. “Enkele leden gaven aan te willen stoppen. Ik heb hen toen benaderd en ze zijn allemaal gebleven”, vertelt Jonny Smelt van het relatief kleine sportcentrum WCA Sport in Ameide.

Ook bij PhysioFit in Hoornaar is het aantal opzeggingen bijzonder laag gebleven. "In de eerste maand van het coronatijdperk hebben we onze leden het volledige bedrag laten betalen", vertelt Roy van Oosterhout. "Daarna hebben we het bedrag gehalveerd en aan onze leden laten weten dat ze ervoor kunnen kiezen om loyaal te zijn en het volledige bedrag over te maken. Dat heeft een behoorlijk deel van onze leden gedaan."

Voor wat betreft opzeggingen van het lidmaatschap schat Roy van PhysioFit in dat nog geen drie procent van zijn ledenbestand gestopt is. "Daar zaten enkele oudere mensen bij, dus dit aantal valt me reuze mee."