Geen windmolens in polderlandschap

De opdracht die de regio Utrecht (U.16) verstrekt aan gemeenten, provincie en waterschappen, dat ze zich moeten inspannen om windmolens en zonnevelden te plaatsen in het altijd zo gekoesterde landschap van Vijfheerenlanden, moet direct vernietigd worden en in de prullenbak verdwijnen. Deze plaatsing van windmolens en zonneparken in het polderlandschap wordt aanbevolen door energiebedrijven en windmolenbedrijven die alleen uit zijn op winstbejag. Het zo gekoesterde karakteristieke groene hart van Vijfheerenlanden, waar alle inwoners bijzonder trots op zijn, mag nooit veranderen in een saaie grijze omgeving, door het plaatsen van onnodige horizonvervuilende windmolens en zonnepanelen in het landschap.

Al generaties lang wordt het polderlandschap met veel weilanden in stand gehouden door melkveehouders, waterschappen, natuurorganisaties en inwoners uit de omliggende polderdorpen. Dit moet als voorheen stiltegebied blijven voor het grazen van melkkoeien, die voor het dagelijks levensonderhoud zorgen door de productie van een fors aantal zuivelproducten. Ook moet grote aandacht worden besteed aan het behoud van weidevogelgebieden, zodat geen verstoring plaatsvindt door windmolens en zonnepanelen. Na de gemeentelijke herindeling en provinciewijziging van Zuid-Holland naar Utrecht is duidelijk door alle politieke partijen aangegeven, dat het karakteristieke landschap en de identiteit van de dorpen behouden moet worden in de gemeente Vijfheerenlanden.

Ga eerst alle industriebedrijven en bedrijfsloodsen die grootschalig aanwezig in Vijfheerenlanden zijn voorzien van dakisolatie. Alleen dit al zal een enorme stroombesparing opleveren. Ga daarna geen hectische beslissingen nemen in komende jaren De gemeente Vijfheerenlanden heeft 79 miljoen euro van Eneco ontvangen door de verkoop van haar aandelen. Ga dit geld nuttig besteden door te investeren in stroom besparende maatregelen en niet door het plaatsen van windmolen en zonnepanelen in het poldergebied. Natuur, landschap en rust zijn hard nodig voor de leefbaarheid van deze en volgende generaties, die hier in rust willen leven. Is er behoefte aan windmolens? Plaats deze dan aan de rand van steden of het stedelijk gebied, maar niet in de polder!

J. Lakerveld, Tienhoven aan de Lek