• Het bezoekerscentrum bij de entree van het werelderfgoed.
• Het bezoekerscentrum bij de entree van het werelderfgoed. Foto: aangeleverd

molenlanden • Grondeigenaren die grond bezitten in het entreegebied van het werelderfgoed Kinderdijk moeten die eerst aan de gemeente Molenlanden aanbieden zodra ze hun onroerend goed willen verkopen.

Molenlanden heeft de betreffende stukken grond aangewezen als plekken waarop de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' van toepassing is. De raadsleden van Molenlanden gingen daarmee dinsdagavond 21 april unaniem akkoord. De gemeente wil een passende entree bij het molencomplex, met meer toeristische en recreatieve voorzieningen. Voor de herontwikkeling van het entreegebied wordt nog dit jaar een stedenbouwkundig plan gemaakt. De raad bespreekt vóór de zomer een startnotitie over het plan.

Zwaar middel

Corné Egas (SGP) noemde het vestigen van voorkeursrecht 'een zwaar middel'. "Dit zal op een wijze manier aangepakt moeten worden. Maar juist door eigenaar te willen worden, houden we als gemeente grip op de ontwikkelingen. En het is duidelijk dat hier van onteigening geen sprake is, dat is een paardenmiddel waartoe hier geen noodzaak is."

Wethouder Bikker vertelde: "Je doet dit pas op het moment dat het niet anders kan. We zijn in gesprek met eigenaren van het vastgoed aldaar en kwamen tot de conclusie dat het verstandig is om dit te doen." Hij kon verder melden dat het college over taxatierapporten beschikt. "Die zijn goed onderbouwd. De kosten moeten terugverdiend worden in de exploitatie van het werelderfgoed. Ieder lid van de stuurgroep zal zijn verantwoordelijkheid nemen. We zijn met alle partijen in de stuurgroep van mening dat deze aankoop noodzakelijk is." De wethouder benadrukte ook dat de gemeente zich inzet voor goede communicatie met inwoners van Kinderdijk.

Raadsleden uitten kritiek op het noemen van de 4 miljoen die ermee gemoeid is. Bikker: "Dat bedrag noemen is niet handig. Wij hebben echter met een jurist naar dit stuk gekeken en gemeend dat het toch nodig was. We hebben genoemd dat er financiële consequenties aan kunnen zitten."