• Van onder meer de Noordelose kerktoren wordt de taptoe geblazen.
• Van onder meer de Noordelose kerktoren wordt de taptoe geblazen. Foto: Ferry Verheij

Muziekverenigingen werken samen voor verbinden én herdenken

Taptoe klinkt vanaf de kerktorens

molenlanden • Samenkomen om degenen te herdenken die voor onze vrijheid hun leven gaven, het zal komende 4 mei niet mogelijk zijn. Maar diverse Molenlandse muziekverenigingen willen deze dag muziek gebruiken om de inwoners toch te verbinden én zo een gezamenlijke herdenking mogelijk te maken. Initiatiefnemer is Volharding, de Noordelose muziekvereniging. "In Noordeloos hadden we allerlei activiteiten rond 4 en 5 mei op de planning staan, die door de coronamaatregelen niet doorgingen", vertelt bestuurslid Ferry Verheij. "We kwamen toen op het idee om de taptoe vanaf de kerktoren te laten weerklinken. Tijdens een bestuursvergadering besloten we het breder te trekken en heel de gemeente erbij te betrekken."

Er werd contact gelegd met de collega-muziekverenigingen en het gemeentebestuur. Van beide kanten was de reactie meteen enthousiast. "In Hoogblokland bleek dat Symphonia al met hetzelfde idee bezig was." De afgelopen weken is hard gewerkt om zoveel mogelijk kernen van Molenlanden muzikaal te 'coveren'. "In sommige dorpen is het niet mogelijk om vanaf de kerktoren te spelen; daar wordt gezocht naar een andere locatie. Daarnaast moet bijvoorbeeld Graafstrooms Fanfare veel dorpen voorzien van een muzikant, dus daar ligt ook wel een uitdaging. We zijn vooral op zoek naar trompettisten en bugelspelers, want de taptoe is echt voor deze instrumenten geschikt."
Op 4 mei weerklinken in Molenlanden om twee minuten voor acht uur de klanken van de taptoe. Na de twee minuten stilte volgt het Wilhelmus en later ook nog de beroemde song 'We'll meet again'. "Daarin zit de link naar de Tweede Wereldoorlog, maar ook naar het verbinden. Fysiek kunnen we niet bij elkaar komen, maar dat betekent niet dat we niet met elkaar kunnen herdenken."

Meer informatie en aanmelden als muzikant: fverheij@mac.com.


Geurt Mouthaan