• Een gsm-antenne.
• Een gsm-antenne. Foto: Janneke Boogaard

Meewerken aan uitrollen 5G-netwerk

molenlanden • De gemeente Molenlanden zal meewerken aan het uitrollen van het 5G-netwerk.

De huidige commotie rondom zendmasten die in brand worden gestoken, verandert niets aan het standpunt van de gemeente. De 5G-zendmasten worden waarschijnlijk in brand gestoken door mensen die denken dat de masten de gezondheid negatief beïnvloeden. Sommigen denken zelfs dat het corona-virus wordt verspreid door deze zendmasten.

Wetenschappelijke adviesorganen zoals de World Health Organisation (WHO) en de Gezondheidsraad concluderen dat in het wetenschappelijk onderzoek geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve effecten op de gezondheid door blootstelling aan elektromagnetische velden onder de blootstellingslimieten.

Er zijn echter inwoners die stralingen, ook van 5G, wel degelijk als probleem ervaren. Zo is er bijvoorbeeld een collectief in Nederland dat zich ElektroHyperSensitief noemt en gezondheidsproblemen ervaart (ook van 3G en 4G). De GGD en de gemeente hebben diverse brieven en e-mails van bezorgde inwoners en organisaties ontvangen.

"Als gemeente kunnen we die zorgen niet wegnemen", reageert het gemeentebestuur van Molenlanden in een raadsinformatiebrief. "Wel kunnen we inwoners adviseren betrouwbare bronnen te raadplegen." De gemeente verwijst hierbij naar het RIVM en TNO. Verder meldt Molenlanden dat voor de uitrol van 5G geldt dat in de beginsituatie vooral gebruik zal worden gemaakt van bestaande antenneopstelpunten. De verwachting is overigens dat stedelijk gebied bij de uitrol van 5G voorrang krijgt op het landelijk gebied.