• Burgemeester Dirk van der Borg.
• Burgemeester Dirk van der Borg. Foto: Geurt Mouthaan

Van der Borg als verbinder naar Sliedrecht

sliedrecht • Hij stelt zich niet voor als waarnemend burgemeester, maar gewoon als burgemeester van Sliedrecht; Dirk van der Borg ziet de tijdelijke taak in het Alblasserwaardse dorp als veel meer dan alleen het passen op de winkel.

Welgeteld drie maanden zat de inwoner van Bleskensgraaf en voormalig eerste burger van Molenlanden 'werkeloos' thuis. Bij zijn afscheid eind vorig jaar had hij al aangegeven dat het openbaar bestuur altijd een beroep op hem kon doen. "Toen duidelijk werd dat Bram van Hemmen Sliedrecht zou gaan verruilen voor de Hoeksche Waard, kreeg ik van diverse kanten al de vraag: 'Dat is toch echt iets voor jou, Dirk?' Maar ik zei steeds: 'Daar ga ik niet over.' Al heb ik er natuurlijk wel over nagedacht."

Enkele weken later nam degene die er wel over gaat, commissaris van de koning Jaap Smit, contact met Van der Borg op. "Hij vroeg me of ik waarnemend burgemeester in Sliedrecht wilde worden. Dat heb ik aangenomen."

Het dorp aan de Merwede is geen onbekend terrein voor Van der Borg. Voor overleggen kwam hij er al vaker, de bestuurlijke gezichten kwam hij daar ook tegen én hij vormt weer een team met oud-collegegenoot Piet Vat, de Nieuw-Lekkerlandse SGP-politicus die na het wethouderschap in Molenwaard diezelfde functie in Sliedrecht kreeg. "En de afstand is ideaal; dichterbij dan dit had ik geen gemeente kunnen krijgen als waarnemer", vult hij aan.

Coronamaatregelen

Begin april ging Dirk van der Borg officieel aan de slag. Kennismaken in een tijd met beperkende coronamaatregelen is niet makkelijk. "Je mist de contacten en dat is juist in deze fase zo belangrijk. Je kent de achtergronden niet, bent onbekend met hoe mensen denken. Gelukkig ben ik opgevangen in een heel goed team aan medewerkers en heb ik een heel warm welkom gehad. Ik neem de tijd om Sliedrecht en de inwoners goed te leren kennen. Dat is een voorwaarde om mijn werk goed te kunnen doen en aan te geven waar dingen beter kunnen."

Verbinder

Want in een gespreid bedje kwam de oud-burgemeester van Molenlanden zeker niet terecht. Hij is de eerste om dat zelf ook toe te geven. Er is de nodige onrust in politiek Sliedrecht; de onderlinge verhoudingen zijn voorzichtig gezegd niet geweldig. In de afgelopen maanden zegden de coalitiepartijen het vertrouwen op in coalitiegenoot PRO Sliedrecht; enkele weken later stapte wethouder Hanny Visser, die namens de lokale partij in het college zat, op. Dirk van der Borg: "De commissaris van de koning heeft me dan ook de opdracht als verbinder meegegeven. De eerste weken zal ik dat vooral invullen door goed te luisteren naar de betrokkenen, erachter komen hoe het hier werkt en loopt. Die tijd heb ik nodig; het zou wel heel erg eigengereid zijn om nu al uitspraken te doen over hoe het beter kan. Dat wordt uiteindelijk wel van mij verwacht."


Geurt Mouthaan