Noodsteunfonds bedrijven Molenlanden

regio • Voor de gemeente Molenlanden zijn er plannen voor een noodsteunfonds, om ondernemers en verenigingen financieel te ondersteunen.

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente. "Burgemeester en wethouders hebben daarvoor een voorstel gemaakt. De gemeenteraad zal zich daar op 21 april over buigen." Later deze week komt naar buiten wat het voorstel van het college inhoudt voor het Molenlandse bedrijfsleven en de verenigingen. De gemeente Vijfheerenlanden bood ondernemers eerder al een betalingsregeling en/of uitstel tot 1 september 2020 van het betalen van de gemeentelijke belastingen.

ZZP-ers

Bij de gemeenschappelijke regeling Avres hebben inmiddels al honderden zzp-ers en zelfstandig ondernemers uit Molenlanden, Vijfheerenlanden en Gorinchem aangeklopt om gebruik te maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo). De Tozo is bedoeld als financiële ondersteuning voor levensonderhoud en het kunnen voortzetten van het bedrijf. De regeling vult het inkomen aan met een maximum van 1.500 euro, gedurende drie maanden en ging 28 maart in.

"Maar vanaf half maart hadden we al een helpdesk klaarstaan om vragen te beantwoorden", vertelt woordvoerster Arianne Gelderblom. "Die kwamen er ook, met tientallen tot wel honderd per dag. We hadden online daarnaast een voorlopig aanvraagformulier, wat enkele honderden keren is ingevuld."

Nadat de Tozo daadwerkelijk beschikbaar was, was de aanloop groot. De teller stond woensdag op 1200 zzp-ers en zelfstandig ondernemers. "Het uitgangspunt is dat je dit doet als het echt nodig is; degenen die aankloppen zijn geen ondernemers die nog voldoende geld op de bank hebben staan. Enkelen hebben we met noodbetalingen direct geholpen omdat de nood bij hen echt hoog was. Het voorschot staat dan dezelfde dag nog op de rekening. Voor de Pasen zijn er naar verwachting circa 1000 aanvragen afgehandeld en uitgekeerd."

De ondernemer komen uit allerlei branches: van horeca, beroepsvervoer en detailhandel tot fysiotherapeuten, sportinstructeurs en organisatoren van evenementen. "Avres zet als er voldoende informatie is ontvangen geen vraagtekens bij aanvragen en telt in deze bijzondere omstandigheden het inkomen van de partner niet mee. Het is opvallend hoe ook soms grote ondernemers in de regio toch al zo snel 1500 euro voor hun levensonderhoud nodig hebben."