• Het is stil bij de kassa's van veel ondernemers in de regio.
• Het is stil bij de kassa's van veel ondernemers in de regio. Foto: stockbeeld

Roep om versoepeling coronamaatregelen klinkt ook in regionaal bedrijfsleven

'Ga naar een intelligente open-up'

regio • Het is voor ondernemers balanceren: aandacht vragen voor het belang van de economie, waar vrijwel alle schijnwerpers gericht zijn op de zorg. In de interviews voor dit artikel kwam dat duidelijk naar voren. Het bedrijfsleven wil niets afdoen aan het belang van het bestrijden van het coronavirus. Maar tegelijkertijd zijn er grote zorgen: hoe ziet Nederland eruit als de coronamaatregelen niet meer nodig zijn? "Er moet perspectief komen wanneer we weer aan de slag kunnen gaan", benadrukt Michael van Hoorne, van Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf. "We zijn in staat geweest een intelligente lockdown te realiseren en daar heb ik veel bewondering voor; laten we net zo'n intelligente openstelling mogelijk maken."

Hij zette daarover afgelopen weekend een uitgebreide post op Facebook. 'Soms lijkt het of het een keuze is zorg of economie, maar het is geen keuze, ze hebben elkaar nodig. We kunnen de economie niet op slot houden, niet maanden, dat zal zulke desastreuze gevolgen hebben waardoor één of misschien wel twee generaties de gevolgen gaan voelen, of dat zorg niet meer op niveau kan blijven omdat we het simpelweg niet kunnen betalen.'

Hulppakketten

Dat belang van de (lokale) economie onderstreept ook Jaap Brand uit Bleskensgraaf, eigenaar van architectenbureau Brand | BBA Architecten. Het gaat wat hem betreft niet alleen om bijvoorbeeld de horeca en de kapsalons, die de deuren helemaal moesten sluiten. Ook in veel van de winkels die nu nog open zijn komen door de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven amper nog klanten. "Ik ben bang dat veel mensen niet beseffen hoe hard de klap is die middenstanders krijgen. Hier in Alblasserdam, waar wij gevestigd zijn, zijn winkels nog open, maar de omzetten zijn vaak nog maar tien procent van wat normaal is. Als dat na 28 april (de datum tot waarop de huidige lockdown duurt, red.) nog zo blijft, dan zullen er vele het niet redden. De hulppakketten van de overheid zijn niet voldoende om hen overeind te houden."

Brand verwijst naar een artikel dat afgelopen week in het Financiële Dagblad stond. Ondernemer Leen de Bruyne stelde daarin (met instemming van meer dan honderd leden van Entrepeneurs' Organization Nederland): 'De economie ligt op de IC. De enige manier om deze patiënt van de beademing te halen is de huidige intelligente lockdown op 28 april definitief te beëindigen en er een intelligente open-up van te maken. Gebruik deze maand om een cordon sanitaire te leggen om alle zwakke groepen, zoals de 70-plussers en de chronisch zieken.'

John van der Ham van ThuisinBouwen | Bot & van der Ham Bouw & Ontwikkeling BV en voorzitter van de Lexmondse Ondernemers Vereniging is het hiermee eens. Hij benadrukt dat vooral het vertrouwen weer terug moet komen. "Instanties als banken en overheden moeten dat uitdragen. We moeten geen paniekvoetbal spelen. Nu is het risico dat alle deuren voor bijvoorbeeld een zakelijk krediet dichtgaan, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is. We kunnen het met elkaar oplossen, maar daarvoor is vertrouwen in onze economie en in de toekomst wel nodig. Daarvoor is uitzicht op een intelligente openstelling hard nodig."

Vertrouwen

Vertrouwen, daar hamert ook de Langerakse projectontwikkelaar Edwin van den Heuvel op. "De grootste bedreiging die ik zie in de coronacris is niet zozeer de lockdown, maar het wegvallen van het vertrouwen van consumenten en bedrijven. Als dit te ver afbrokkelt, dan duurt het herstel veel langer. Ik ben ervan overtuigd dat we de wilskracht hebben om dit te boven te komen als we elkaar ondersteunen. Zo moet mijns inziens de overheid juist nu investeren om te laten zien dat het de bedrijvigheid door kan gaan. Als de overheid investeert hebben bedrijven werk, die op hun beurt ook weer kunnen investeren en werkgelegenheid bieden aan werknemers."

Jan Boer van winkelgebied De Graanbuurt in Giessenburg heeft 'bar last' van de coronacrisis. "De helft van onze winkels hier is dicht; het is een economische oorlog waarbij slachtoffers gaan vallen." Maar hij vindt de gezondheid belangrijker dan praten over het versoepelen van de maatregelen. "Ik wil mijn moeder ook niet kwijt. Ja, er zullen bedrijven failliet gaan. Maar in tijden van oorlog moet je dapper zijn en niet bij de pakken neerzetten. Ik kijk bijvoorbeeld naar de banken: als zij met coulance kredieten kunnen verschaffen, kunnen we hier doorheen komen en de schulden de komende jaren aflossen."

Hij wijst daarnaast op een ander gevolg van de coronamaatregelen. "Het is een oorlog zonder kogels, dat voordeel hebben we. Deze crisis heb ik er graag voor over als de mensheid hierdoor opknapt; we kijken weer naar elkaar om, Monopoly komt weer op tafel, we zijn niet als een razende bezig met werken en wintersportvakanties. Die bewustwording van aandacht voor elkaar, voor duurzamer leven, ik hoop dat we dat vast blijven houden."


Geurt Mouthaan