'We missen de gezelligheid in de klas'

ottoland/goudriaan • Leerlingen van het Wellantcollege reageren heel verschillend op het thuisonderwijs.

Iris Boers (13) uit Ottoland heeft geen moeite met de huidige situatie. "Ik vind het les krijgen op afstand wel leuk. Je hoeft niet naar school, het is handiger om het huiswerk thuis te maken. We hebben een online huiswerkagenda, daar staat het huiswerk in. Als je vragen hebt kun je mailen met de docenten. We worden soms gebeld door de mentor, die vraagt hoe het gaat. Wij krijgen geen online lessen. Wel heb ik net een online-overhoring gehad. Ja, ik mis klasgenoten wel."

Minder tijd

School kost aanzienlijk minder tijd. "Ik ben nu maar de helft van de tijd met school bezig, vergeleken met normale schoolweken." Wat doet ze met haar vrije tijd? "Je kan niet echt ergens heen. Ik loop soms een rondje met een vriendin. Ik verveel me niet. Ik leer wel iets minder omdat de verleiding om iets anders te gaan doen groter is. En je kan geen toetsen maken. Vrienden en vriendinnen vinden het ook wel leuk, soms videobellen we. Soms vinden ze het irritant om niet naar school te gaan. Ze missen de vriendinnen, de gezelligheid in de klas. Dat heb ik ook wel een beetje. Ik zou het aan de ene kant wel jammer vinden als het nog lang duurt, aan de andere kant vind ik het ook wel best. Mijn broer zit in het examenjaar. Hij heeft het schoolexamen al gehad en het leek hem leuk om het landelijke examen mee te maken. Maar hij is ook opgelucht dat hij het nu niet hoeft te doen."

Josia Blokland (15) uit Goudriaan zit in het examenjaar op het Wellantcollege in Ottoland. "Dat de centrale examens niet doorgaan voelt een beetje dubbel", zegt hij. "Aan de ene kant veranderen je cijfers bijna niet meer en ik sta er goed voor, dus voor mij is dat prettig. Maar het voelt niet helemaal afgemaakt. Vier jaar werk je naar dat eindexamen toe, dan voelt het toch raar dat het niet doorgaat. Er zijn ook mensen uit mijn klas die er minder goed voorstaan, voor hen komt het best hard aan. Ik doe vmbo-t en heb nog maar een paar toetsen te gaan. Voor mensen die er niet goed voorstaan zijn er nog maar weinig kansen om hun cijfer omhoog te halen."

"Op 9 april heb ik mijn laatste toets. Onze klas is in vier groepen gedeeld in plaats van twee, zodat we niet te dicht bij elkaar zitten." Josia wil een mbo-opleiding economie gaan doen op het Da Vinci College in Gorinchem. Wat zijn cijfers betreft kan dat eigenlijk niet meer mis gaan.