• De verzwaring van de Lekdijk.
• De verzwaring van de Lekdijk. Archieffoto: Cees van der Wal

'Geen zorgen over inklinken bodem'

molenlanden • Als gevolg van het inklinken van de veenbodem en de stijging van de zeespiegel is de Alblasserwaard kwetsbaar voor overstromingen.

Toch maakt het merendeel (69 procent) van de Molenlanders die in februari/maart deelnamen aan de enquête van TIP Molenlanden zich daarover geen zorgen.

Deelnemers aan de enquête beantwoordden ook vragen over de aanpak van klimaatverandering en over andere vormen van agrarisch ondernemen.

Een van de mensen die zich wél zorgen maken over bodemdaling schrijft: "De vraag is niet 'of' maar 'wanneer'. Blijven wonen op een dalende bodem geeft een steeds groter risico op grote rampen. Bouw alleen aan de dijken of op kunstmatige terpen. Voorkom dat een overstroming een ramp wordt. Denk eens na over de Alblasserwaard ontruimen in een periode van 100 jaar en alleen nog extensieve veehouderij overlaten met hoger gelegen vluchtplaatsen voor koeien."


Gevraagd naar manieren om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan (wat invloed heeft op de klimaatverandering), wordt het vaakst gekozen voor het aanplanten van bomen en struiken. Op de tweede plaats eindigt: veevoer aanpassen zodat er minder methaan uit mest komt.

De deelnemers aan de enquête werd ook gevraagd of ze het een goed idee zouden vinden in de Alblasserwaard toe te werken naar extensieve landbouw. Van de respondenten die niet werkzaam zijn in de agrarische sector vindt een groter deel (49 procent) dat een (zeer) goed idee dan onder agrariërs (38 procent).

q www.TipMolenlanden.nl