• Mensen nemen meer tijd voor de maaltijd en eten luxer.
• Mensen nemen meer tijd voor de maaltijd en eten luxer. Foto: Monkey Business Images

Sinds 13 maart 2020

Het koopgedrag is drastisch veranderd

regio • De bakker, de slager en in de supermarkt merken dat het hamsteren flink is verminderd en dat het in veel winkels zelfs voorbij is. Nu worden meer luxe producten verkocht.

"Mensen willen het nu thuis gezellig maken", merkt supermarkteigenaar Daan Meijerink van de Jumbo in Molenaarsgraaf. "Ik verkoop meer tijdschriften en de verkoop van bloemen trekt sinds vorige week ook weer aan.


Meijerink verkoopt ook behoorlijk wat meer koek. "Veel mannen zijn niet aan het werk, die drinken nu thuis koffie en willen er een koekje bij." Aan het begin van de virusuitbraak verkocht de supermarkt veel extra brood aan hamsteraars. Dat hamsteren is nu voorbij. "Maar we verkopen nog steeds meer brood dan voorheen, doordat mensen thuis eten en niet meer onderweg een broodje halen."

Meer fruit en groenten

Anders dan normaal is ook dat de consument nog niet met de naderende paasdagen bezig is. "De verkoop van paaseitjes blijft achter bij andere jaren", aldus Meijerink. "Maar misschien komt dat nog op gang." De algehele omzet ligt al dagen hoger. "De horeca pakt ongeveer 30 procent van de foodmarkt, laten wij daar 10 of 15 procent van pakken, dan draai je toch meer. Ondanks dat restaurants gesloten zijn, blijven mensen toch eten. We verkopen ook duidelijk meer fruit en groenten."

Bakker Arto van der Grijn uit Groot-Ammers zag in zijn winkels de omzet ook behoorlijk stijgen. Vooral van vrijdag 13 tot en met maandag 16 maart werd er flink brood gehamsterd. "We verkochten toen tussen de 30 en 40 procent meer brood. Dat hamsteren is sinds woensdag 18 maart voorbij. Maar we merken dat mensen er thuis het beste van willen maken en meer gebak en koekjes kopen. Daarvan hebben we het afgelopen weekeinde behoorlijk meer verkocht."

Voorgebakken broodjes gaan in grotere aantallen over de toonbank. "Dat zijn de broodjes die mensen normaal in de bedrijfskantine namen. Ook in het weekeinde verkopen we er meer van." Van der Grijn weet niet of de verkopen straks inzakken als mensen hun vriezers leeg gaan maken. "Dat eten uit de diepvries zou al gebeurd kunnen zijn, omdat mensen niet buiten de deur eten."

Horeca en catering

Tegenover de toegenomen verkoop staat ook een tegenvaller: "We verliezen best veel omzet doordat we minder aan horeca en catering leveren. De extra verkoop in onze winkels – we hebben tien eigen winkels en leveren aan supermarkten – weegt nu niet op tegen het verlies aan omzet voor horeca en catering. De eerste drie dagen was onze omzet per saldo hoger, daarna beduidend minder."

Naast koek, gebak en tijdschriften zat ook de verkoop van vlees in de lift de afgelopen dagen. Een medewerkster van slagerij Bouter uit Hoornaar: "Mensen gaan vaker gourmetten, we verkopen meer worstjes voor borrelhapje, omdat onze klanten thuis zitten. Ze willen het gezellig maken. We verkopen ook meer salades en luxere producten. Nu mensen niet uiteten gaan, maken ze de maaltijden thuis wat luxer."

Slagerij Bouter levert ook aan enkele horecaondernemers. "Een van onze horeca-klanten is na de verplichte sluiting van zijn restaurant gaan cateren. Aan hem verkopen we juist meer van onze producten omdat meer mensen met elkaar thuis zijn en meer tijd hebben om te eten. Er hoeft niemand naar een vergadering of de sportclub."

Ook de verkoop van spelletjes, knutselmateriaal en leerboeken nam toe, merkte Mieke van den Boomgaard van Miek-Kado boek en cadeaushop in Giessenburg. "In de week van 16 maart was men vooral bezig om de kinderen bezig te houden. Klanten kochten spelletjes, leerboekjes, knutselmateriaal. En meer kantoorartikelen omdat ze thuis werken."