• Hannah en Geert verlaten het gemeentehuis van Neder-Betuwe.
• Hannah en Geert verlaten het gemeentehuis van Neder-Betuwe. Foto: aangeleverd

Geplande bruiloft op 3 april wegens coronavirus geschrapt

Geert en Hannah nog nét getrouwd

wijngaarden/sliedrecht • De geplande bruiloft op 3 april gaat niet door, maar Geert Baan uit Wijngaarden trouwde deze week toch met Hannah van de Graaf uit Sliedrecht.

Maandenlang hadden ze er naar toe geleefd: in molen De Zwaluw in Kesteren zouden ze hun bruiloft vieren. Maar zondag werd duidelijk dat dat niet door kon gaan. "Dat was echt een klap", blikt Geert Baan terug. "We hadden er zo naar uitgekeken en al maanden naar toegeleefd."

Geert en Hannah kregen in 2016 een relatie. In maart 2018 kochten ze in Sliedrecht een huis en begonnen ze aan een grondige verbouwing. Vanaf september gingen ze samen met hun ceremoniemeesters aan de slag om de bruiloft voor te bereiden.

De komst van het coronavirus gooide volkomen onverwacht roet in het eten. "Eerst was het nog ver weg in China en hielden we er echt geen rekening mee dat dat invloed zou hebben op ons feest. Pas vorige week, toen de overheid een grens instelde van maximaal honderd personen bij een evenement, wisten we dat het anders zou lopen dan gedacht. Maar tot zondag gingen we er vanuit dat we met alleen de daggasten toch ons huwelijk konden vieren."

Ceremoniemeesters

Dat bleek ijdele hoop. Het sluiten van alle horecagelegenheden betekende dat ook De Zwaluw de deuren moest sluiten. Alle voorbereidingen waren dus voor niets. "En we hebben heel wat werk verzet, samen met de ceremoniemeesters", lacht Geert. "Ik kom uit een grote familie; we zouden alleen al met negentig daggasten zijn. Daarnaast was het voor beide families een extra bijzondere bruiloft. Ik ben de laatste die bij mijn ouders de deur uitgaat; Hannah is juist de eerste in haar gezin die gaat trouwen."

In overleg met de familie besloten Geert en Hannah maandag toch een poging te doen om in ieder geval voor de wet te trouwen. "Dan hebben we dat alvast gehad. We hebben gebeld met de gemeenten Molenlanden en Sliedrecht, maar in beide gevallen moesten we dan toch zeker twee weken wachten. En je weet niet hoe de situatie zich ontwikkeld. Straks is het sluiten van een burgerlijk huwelijk ook niet meer mogelijk."

Positief

De oplossing vonden ze uiteindelijk in de gemeente Neder-Betuwe, waar Kesteren toe behoort. Daar hadden ze de huwelijkssluiting op 3 april al gepland staan. "We hebben gevraagd of ze dat naar voren konden halen. Ze reageerden meteen heel positief. Woensdagochtend om 9.00 uur hadden ze nog een gaatje en waren we welkom."

Livestream

Het werd uiteindelijk een meer dan bijzondere dag voor Geert, Hannah en hun families. Tijdens de plechtigheid waren de wederzijdse ouders en enkele broers en zussen aanwezig, elf in totaal. Geert: "Mijn broer had via YouTube een livestream geregeld, zodat de rest van de daggasten toch mee kon kijken. Het leverde mooie foto's op van gezinnen die rond een laptop meekeken."

Hij vervolgt: "Sowieso was het heel speciaal door deze omstandigheden. We hebben heel veel mailtjes, appjes en kaarten gehad van mensen die met ons meeleefden. We hebben ondanks alles toch echt van deze dag kunnen genieten."

Ringvingers

Uitstel, maar geen afstel. Een bruiloft gaat er op een gegeven moment zeker komen. Het jonge stel gaat vanaf 3 april wonen in hun huis in Sliedrecht. Met om hun ringvingers een trouwring met 3 april als datum. "Dat laten we zo, als een herinnering aan een bruiloft die niet doorging", stelt Geert afsluitend. "Achteraf zal het een heel mooi verhaal zijn."


Geurt Mouthaan