• De rij wachtenden voor de apotheek in Bleskensgraaf houden keurig afstand. Daardoor is de rij wat langer, maar het was gelukkig lekker weer.
• De rij wachtenden voor de apotheek in Bleskensgraaf houden keurig afstand. Daardoor is de rij wat langer, maar het was gelukkig lekker weer. Foto: Annemieke Bons

Grote impact maatregelen coronavirus op bedrijfsleven

Ondernemers keihard getroffen

regio • Een paar weken geleden was er koffie met gebak bij PROM'ES. Het Molenaarsgraafse bedrijf, gespecialiseerd in het leveren van materialen voor (sportieve) evenementen, vierde het 25-jarig bestaan. "Op naar de volgende 25 jaar, zeiden we toen", blikt eigenaar Barend den Ouden terug. "Maar zoals het er nu uitziet wordt het een heel triest jubileumjaar." Want zijn onderneming is voor honderd procent afhankelijk van evenementen. "En die worden letterlijk allemaal geschrapt, dus mijn omzet is terug naar nul. We hebben al afspraken gemaakt voor een minimale bezetting op kantoor en ik ben arbeidsduurverkorting aan het aanvragen."

Het is niet alleen de omzet die wegvalt; klanten van PROM'ES vallen nu al om. "Dat betekent dat we hen als afnemers kwijtraken en dat we het geld dat we van hen nog tegoed hadden ook af moeten boeken. We hebben spullen besteld die nu op een schip zitten; daar kunnen we ook niets mee.Ik hoop echt dat de situatie snel weer normaliseert, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat pas in september. De nasleep van alle maatregelen zal voor het bedrijfsleven gigantisch zijn. We zijn een gezonde onderneming, maar ik hoop dat we dit overleven."

Kaalslag

Het is mede door de oproep om thuis te werken een stuk rustiger op de weg. Dat merken ze bij Tankstation Scheiwijk, langs de A27 in Hoogblokland heel goed, stelt Ingrid de Wagenaar. "De daling zette vorige week al in. We zitten in de richting van Brabant en de maatregelen die daar werden genomen hadden voor ons al direct een grote impact. Maar de afgelopen dagen is de aanloop bij zowel de pomp als in onze eetgelegenheid fors gedaald. Het is een kaalslag. Zelfs mijn moeder van 83 zei tegen me: 'Zo'n situatie als deze heb ik echt nog nooit meegemaakt.' Maar de maatregelen zijn begrijpelijk. Hopelijk realiseert nu iedereen zich hoe belangrijk het is dat we met elkaar pas op de plaats maken."

De horeca kreeg afgelopen weekend te horen dat de deuren de komende weken dicht moeten. Een klap, ook voor café-restaurant-partycentrum De Klok in Kinderdijk. "Wij moeten al overwinteren; in dat seizoen is de omzet heel laag. Als de zon dan gaat schijnen, wil je knallen. En uitgerekend nu moeten de deuren dicht. We hadden trouwens er last van, onder meer doordat vanuit het buitenland reserveringen werden afgezegd. Dit weekend kwam echt de man met de hamer. Ik heb al overleg gehad met mijn boekhouder en ga arbeidsduurverkorting aanvragen. Ik begrijp de maatregelen trouwens wel. Ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat door een feestje hier het virus zich verder zou verspreiden. Dan kun je beter maar preventief dichtgaan. We moeten ergens beginnen om het coronavirus een halt toe te roepen."