Dominee Jan Holtslag: 'Dit is surrealistisch'

alblasserwaard • De dominees van de kerken in de Alblasserwaard blikken terug op een historische zondag waarop gebouwen gesloten bleven of slechts toegankelijk waren voor een kleine groep mensen. 'Dit was heel onwerkelijk.'

Dominee Jan Holtslag uit Giessenburg ging op zondag 15 maart voor bij de Hervormde Gemeente in Giessen-Oudekerk. Daar waren enkele kerkenraadsleden, muzikanten, een koster en twee zangers aanwezig. Vanaf de kansel keek hij in een bijna lege kerk en vroeg zich af: "Hou ik dit vol? Omdat je zakelijk en verstandelijk begint. Je weet dat veel mensen meekijken, maar je ziet ze niet. Vlak daarna was dat gevoel voorbij en kreeg ik van Godswege de kracht om echt een dienst te hebben. Dat merkte ik ook aan reacties na afloop, op social media."

Onwerkelijk

Holtslag ging in andere delen van het land vaker voor in kerken met een handjevol mensen. "Maar dit was heel onwerkelijk. In 1995 was in Boven-Hardinxveld de kerk ook gesloten, vanwege het hoge water en de evacuaties. Maar toen gingen mensen elders naar de kerk. Dit is surrealistisch." De voorganger hoorde dat mensen het mooi vinden 'om de lofzang gaande te houden en de verbondenheid met elkaar, ook in het licht van dankgebed en voorbede'. "Mensen weten van elkaar wat er speelt en blijven verbonden."

Hoogblokland

De kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Hoogblokland koos ervoor de beide diensten op 15 maart wel door te laten gaan en stelde daarbij een limiet: maximaal 75 mensen per dienst. De Hoogbloklandse kerkenraad nam het besluit op donderdagavond 12 maart. Jan Voortman, voorzitter van de kerkenraad: "We hebben heel snel geschakeld. Op basis van wat we toen wisten, hebben we een besluit genomen. We waren unaniem." Hebben ze daaraan later nog getwijfeld? "Je kreeg op zondagmiddag nog een persconferentie, toen kwamen er drastische maatregelen. Om zes uur moest alle horeca sluiten, maar toen kwamen de eerste bezoekers al richting de kerk. We hebben conform de richtlijnen van de overheid en adviezen van de PKN gehandeld. Doordat er 35 tot 40 kerkgangers aanwezig waren, was er sprake van een eredienst zonder dat de predikant tegen lege banken hoefde te spreken. Bovendien was het fijn dat de luisteraars thuis de dienst mee konden maken, ondanks de soms haperende techniek.

Oproep specialisten

De kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Molenaarsgraaf besloot aanvankelijk de diensten in afgeslankte vorm te laten doorgaan, maar herzag dat besluit op zaterdag. Dominee Reint van der Knijff: "Naar aanleiding van een steeds sterker wordende oproep van medisch specialisten hebben we toen besloten de kerk alsnog te sluiten. Met elkaar heb je in wijsheid met de zaken om te gaan. Er waren steeds meer organisaties die aan de bel trokken. Wij hebben gezegd: dan sluiten we de gebouwen." Over de diensten: "Ik ben voorgegaan in een bijna lege kerk. Dat was enerzijds vreemd, aan de andere kant ben ik dankbaar dat het kan, dat de techniek er is, zodat je voorbede kunt doen voor allen die dit treft, dat je als gemeenschap God kunt zoeken." Meer op: hetkontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra