'Nieuwbouw in Bleskensgraaf toch beter'

molenlanden • De huisvesting van de gemeente Molenlanden onderbrengen bij een investeerder/belegger is twee keer zo duur als het geschikt maken van locatie De Spil in Bleskensgraaf. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders na een marktverkenning.

Eind 2019 vroeg de gemeenteraad het college een aantal opties uit te werken voor de huisvesting van de gemeente Molenlanden. Wethouder Bram Visser meldt nu: "In antwoord op het amendement van de raad in december, hebben we vanmorgen als college besloten dat een leaseconstructie met een investeerder/belegger niet de weg is. Een belegger wil rendement maken op zijn investering en ook de btw maakt dat het fors duurder is."

De conclusie ziet het college als een bevestiging van eerdere besluiten: nieuwbouw voor de binnen- en buitendienst bij De Spil en verbouwing van De Spil voor de raadsvergaderingen. Visser: "Tevens hebben we besloten om, for the time being, het oude gemeentehuis in Hoornaar beter geschikt te maken als centrale huisvesting. Daarvoor gaan we de raad om een budget vragen. Het gaat om 450.000 euro." Medewerkers zullen de locatie in Hoornaar gebruiken totdat de nieuwbouw gereed is.

Krediet

Hoeveel geld er nodig is voor de locatie De Spil weet het college in mei. "Waarschijnlijk komen we in mei met een aanvraag voor krediet voor de nieuwbouw", aldus Visser. "Nu komen we met een bevestiging van het programma van eisen dat er al was. De raad gaat er volgende week, dinsdag 17 maart, in de meningsvormende vergadering over spreken." Het gaat een kleine drie jaar duren voordat de gemeente de nieuwe locatie in gebruik kan nemen. Visser: "Als alles meezit, kan de burgemeester medio 2022 het lintje doorknippen. Je moet er ruim 2,5 jaar voor uittrekken denk ik. We proberen de verbouwing van de raadzaal eerder klaar te laten zijn. Zodra De Spil klaar is, kan de raadzaal in Hoornaar geschikt gemaakt worden als werklocatie. We willen het gebouw in Hoornaar op een sobere en functionele manier geschikt maken voor de medewerkers." Meer op: hetkontakt.nl.