• Linda den Besten woont met veel plezier in haar duurzame tiny house in Ottoland.
• Linda den Besten woont met veel plezier in haar duurzame tiny house in Ottoland. Foto: Linda den Besten

'Enige hobbel is de toestemming van de provincie'

THD: 'Eerste tiny houses deze zomer'

molenlanden • De gemeente Molenlanden stemde dinsdag 3 maart in met een pilot van drie jaar. Den Besten is tevreden, maar houdt ook nog een slag om de arm. "Ik juich pas echt als ons principeverzoek is goedgekeurd. Dat politieke partijen in Molenlanden de handen ineen geslagen hebben, heeft ervoor gezorgd dat het veel sneller ging. Het blijft nog spannend. Voor ons eerste project in Giessenburg is een toets ruimtelijke ordening gedaan; de uitslag was overwegend positief. Een zorgpunt is de aansluiting op riolering, maar die is voor ons project niet nodig. We willen zes tiny houses plaatsen die aangesloten worden op een helofytenfilter. De enige nog te nemen hobbel is de toestemming van de provincie, want die is nodig bij wijzigingen in het bestemmingsplan in het buitengebied."

Een tweede projectplan van THD betreft een locatie in een ander dorp in Molenlanden. Hiervoor zal THD binnenkort en principeverzoek indienen bij de gemeente. Den Besten: "Dit project willen we helemaal samen met de grondeigenaar vormgeven. Er is daar al een veld met helofytenfilter. Een schets is er nog niet. Er is plaats voor vijf of zes tiny houses. Voor Molenaarsgraaf gaan we een derde plan indienen. Dit is een plan voor vijf huisjes. Hier gaat het om een bouwkavel waar je aansluitingen kunt realiseren. Bewoners kunnen dan kiezen. Voor bijvoorbeeld ouderen die een composttoilet te veel werk vinden, is dan wel aansluiting op het riool mogelijk."

Waar de locaties zich precies bevinden, kan de voorzitter nog niet zeggen. "De gemeente heeft gezegd: het is belangrijk dat omwonenden ook instemmen. Die willen we dus informeren voordat we de locaties bekendmaken."

Publiciteit

Door alle publiciteit over THD melden zich steeds vaker grondeigenaren die mogelijkheden zien voor de verhuur van hun terrein aan tiny-housebewoners. "De gemeente Molenlanden ontving 35 aanvragen voor 65 huisjes. Tegen grondeigenaren met een klein stukje grond hebben wij gezegd: klop bij ons aan zodra je toestemming hebt, dan brengen wij jullie in contact met mensen die mogelijk willen huren. Ook uit Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht hebben zich grondeigenaren bij ons gemeld. In Hardinxveld hebben we ook al gesproken met een aantal raadsleden."

Donateurs
THD heeft momenteel ongeveer tweehonderd geïnteresseerden genoteerd en ruim honderd donateurs. "Donateur zijn wil niet zeggen dat je automatisch recht hebt op een plekje. Bij het project in Giessenburg komt een moestuin volgens de principes van permacultuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke principes, als in een natuurlijk ecosysteem. Je kan je voorstellen dat we bij dit project zoeken naar de mensen die dat aanspreekt. In ieder geval houden we te zijner tijd voor ieder project een informatieavond voor geïnteresseerde donateurs. Ook bekijken we hoe snel mensen in staat zijn stappen te zetten. Want als je maar voor tien jaar een vergunning hebt, is het zonde als een plek twee jaar leeg blijft."


Anne Marie Hoekstra