• John vult zijn pelletkachel bij met korrels van samengeperst hout.
• John vult zijn pelletkachel bij met korrels van samengeperst hout. Foto: Anne Marie Hoekstra

Leven van hernieuwbare energie

Arkelse familie verder zonder gas

arkel • Vorig jaar mei kocht het echtpaar een sfeervol pand uit 1930, op de Dam in Arkel. Na een flinke investering benutten ze alleen nog hernieuwbare energie.

"We wilden wonen op een plek met glasvezel", legt John uit. "Dat heb je hier in de buurt bijna nergens. We woonden in de binnenstad van Gorinchem, daar misten we een glasvezelverbinding." Het huis was wel aan een opknapbeurt toe. En het moest duurzamer, vonden John en Marlies. "Je kunt je spaargeld beter investeren in zonnepanelen en zonnecollectoren momenteel. Ook willen we onafhankelijk zijn van energiebedrijven. De zorg voor het milieu speelde ook mee. Daarnaast gaf de overheid subsidie voor pelletkachels." Ze pakten de verbouwing grondig aan. "We dachten: laten we maar rotzooi maken zolang we er nog niet wonen." In augustus 2019 betrokken ze hun huis van 1100 kuub (inclusief onderhuis), samen met hun kinderen Annemiek (26), Luuk (22) en Koen (19).

Pelletkachel

John somt op wat ze gedaan hebben om voortaan zonder gasaansluiting verder te kunnen. "We hebben een nieuwe schoorsteen laten maken, want de oude was niet geschikt voor een pelletketel. Deze ketel stookt de twee buffervaten warm voor de cv en warm-watervoorziening. Een pelletketel brandt met een rendement van 95 procent, daar komt bijna geen fijnstof uit. In de huiskamer hebben we een houtkachel. Overal in huis zitten radiatoren die zijn aangesloten op de pelletketel. Daarop zit een thermostaat die registreert of er warmtevraag uit de buffervaten komt. Eigenlijk is het een heel groot uitgevallen cv-ketel. Aan de zuidkant van ons huis hebben we vloer- en wandverwarming."

Op het dak van hun jaren-dertighuis liggen veertig zonnepanelen, nog los op het dak. "Ik had een fout gemaakt met de power optimizers, waarmee je maximale opbrengst uit je panelen kunt halen. Ze moeten wel praten met de omvormer. Dat hebben we nu bijna opgelost. Ik ben elektromonteur, dus de aanleg van de bedrading en de installatie van de panelen doe ik zelf." Op het dak liggen ook drie grote zonnecollectoren. "De warmte daaruit gaat ook naar de buffervaten. Als de zon weer wat hoger staat, komt daar de hele dag warmte vanaf, gratis."

Vorige maand heeft Stedin de gasmeter verwijderd. "Dat levert een bezuiniging op omdat je dan geen vastrecht meer betaalt. Het verwijderen van meter en hoofdleiding kost overigens 1200 euro. We gaan koken op een inductieplaat." John voorspelt: "De gasprijs gaat straks door het plafond heen; het moet in de toekomst allemaal geïmporteerd worden."

Vergoeding

Een aansluiting op het elektriciteitsnet blijft nodig. "Je hebt stroom nodig om de panelen te laten draaien. Je zou een accu neer kunnen zetten, maar dan moet je nog grotere investeringen doen." In de zomer verdienen ze aan hun panelen. "We leveren 's zomers terug aan het net; van de 80 kilowatt per dag gebruiken we misschien 30 à 35 kilowatt zelf. In de winter hebben we alle opbrengst zelf nodig." De vergoeding voor geleverde stroom is klein. "Een paar cent per kilowattuur, dus de kunst is: gewoon opmaken die boel."

Denkt John dat het voor veel meer huishoudens haalbaar is om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen? Hij fronst. "Het net kan het niet aan als we allemaal alleen op elektriciteit overschakelen. En een huis als dit met een warmtepomp warm stoken gaat niet, het is daarvoor te groot. Ook moet je een warmtepomp plaatsen op een aantal meters van je buren, vanwege het geluid. Dus in een rijtjeshuis kan dat ook niet. Windenergie kan alleen als je veel ruimte om je huis hebt. Verder kun je op kleine huizen niet veel zonnepanelen neerleggen, grote zonnecollectoren ook niet. Dan moet je iets centraal doen. Misschien gaat op de langere termijn iedereen op waterstof over. Verder ben je al gauw 40.000 euro kwijt om over te schakelen op alternatieven. Wat je als eerste moet doen is: goed isoleren en je lampen vervangen door ledlampen."