• De Lexmondse haven wordt opgeknapt.
• De Lexmondse haven wordt opgeknapt.

Forse opknapbeurt jachthaven Lexmond

lexmond • Jachthaven Bolsweerd in Lexmond moet weer het pareltje van het dorp worden. Met doel voor ogen zijn vrijwilligers al maanden hard aan het werk om de haven een forse opknapbeurt te geven.

En dat is hard nodig, benadrukt Danny van de Kuilen, de nieuwe voorzitter van de jachthaven. "Er is heel veel achterstallig onderhoud. Een goed voorbeeld is het pad naar de haven en strandje; dat is helemaal kapot. We zijn in overleg met de gemeente Vijfheerenlanden om het pad opnieuw te asfalteren. Maar ook de veiligheid moet echt beter. Zo moet er een hek komen om te voorkomen dat kinderen gemakkelijk in het water kunnen vallen en ook komt er verlichting. Nu is het 's avonds en 's nachts nog aardedonker en dat is verre van veilig."

Volgend jaar viert Jachthaven Bolsweerd de vijftigste verjaardag. In de aanloop werd Van de Kuilen gevraagd als voorzitter om de Lexmondse voorziening nieuw leven in te blazen. Samen met de 36 leden - van wie er vijftien een boot hebben liggen in de haven - zette hij de schouders eronder.

Havengebouw

De afgelopen maanden resulteerde dat onder meer in het opknappen van het havengebouw. "Dat is nog maar een jaar of tien oud en bevindt zich in redelijke staat. We hebben het met onder meer schilderwerk, het leggen van plavuizen en het ophangen van gordijnen weer helemaal opgeknapt. Deze week gaan we aan de slag met het groen en de bestrating. De komende maanden richten we ons op het opknappen van de steigers."

Gemeente

De gemeente Vijfheerenlanden staat zeer welwillend tegenover de activiteiten om Jachthaven Bolsweerd een facelift te geven. Van de Kuilen: "We hebben een gesprek met hen gehad en dit past uitstekend in het uitgangspunt om de recreatie in onze streek te bevorderen. Ze zijn dan ook bereid om mee te denken en steun te geven, onder meer door het plaatsen van bankjes en vuilnisbakken. Overigens: ook de Sportstichting in Lexmond, waar de jachthaven deel van uitmaakt, steunt ons initiatief waar ze kunnen.

De vrijwilligers hebben er zin in: Jachthaven Bolsweerd wordt wat hen betreft hét pareltje van Lexmond. "Als je alleen al ziet hoeveel mensen daar wandelen of even gaan zitten om van het uitzicht te genieten, dan besef je hoe belangrijk het is om de jachthaven goed te onderhouden. In de aanloop naar het vijftigjarig jubileum hopen wij daarvoor te zorgen."

Aanmelding

Vrijwilligers die ook willen helpen Jachthaven Bolsweerd een opknapbeurt te geven, kunnen voor meer informatie en aanmelding mailen via jachthaven.bolsweerd@gmail.com.


Geurt Mouthaan