• De locatie Bleskensgraaf West.
• De locatie Bleskensgraaf West. Foto: Geurt Mouthaan

Klankbordgroep Bleskensgraaf ontevreden over voortgang

Jaar onderzoek Bleskensgraaf West

bleskensgraaf • Er zit te weinig voortgang in de bouwplannen in Bleskensgraaf. Dat stelt Klankbordgroep Bleskensgraaf in een reactie op het feit dat het Molenlandse college in overleg met belanghebbenden heeft afgesproken maximaal een jaar uit te trekken voor het haalbaarheidsonderzoek, gerekend vanaf januari 2020.

In een bijeenkomst eerder dit jaar, in januari, werden de leden van de klankbordgroep bijgepraat door het gemeentebestuur. Daar kregen ze te horen hoe het college de nieuwbouw in Bleskensgraaf aan wil vliegen. "We zijn daar niet tevreden over", stelt voorzitter Marja de Vries-Klein. "Het is al acht jaar geleden dat er voor de laatste keer nieuwe woningen in ons dorp werden opgeleverd. Bijna unaniem was de klankbordgroep voor de locatie Bleskensgraaf West en we hebben er steeds op aangedrongen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan."

Klankbordgroep Bleskensgraaf maakt zich er zorgen over dat bijvoorbeeld door het betrekken van de nieuwbouw van de School met de Bijbel de plannen alleen maar meer vertraging oplopen. "En we liggen, doordat het zo lang duurt, bij de provincie Zuid-Holland onderop de stapel. De behoefte aan nieuwe huizen is groot. Jongeren trekken weg en dat is gevaarlijk voor de voorzieningen in Bleskensgraaf. Ouderen zoeken daarnaast, omdat zij langer zelfstandig moeten wonen, woningen met wonen en slapen op één niveau. Ook daaraan is veel behoefte. Wij vragen het college om, al is het maar kleinschalig, toch zo snel mogelijk te gaan bouwen in ons dorp."

Commitment

Wethouder Arco Bikker kan zich volledig vinden in de opmerkingen van Klankbordgroep Bleskensgraaf. Hij stelt echter aan handen en voeten gebonden te zijn. "Er móet commitment zijn vanuit de provincie, anders maken we geen enkele kans", benadrukt hij. "De ambtelijke overleggen die we al gehad hebben en die in de loop van het jaar plaats gaan vinden, nemen veel tijd in beslag. Natuurlijk, ik had zelf heel graag gewild dat het vlotter zou gaan, maar voor de zomer valt er sowieso nog niets nieuws te melden."

De koers van de provincie Zuid-Holland op het gebied van woningbouw is voor een Groene Hart-gemeente als Molenlanden niet altijd makkelijk, zeker niet als het uitgangspunt is om in alle kernen te bouwen. "Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zit strakker op de lijn van het behoud van het Groene Hart en is dus moeilijker te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw", knikt wethouder Bikker. "Daarnaast heb je te maken met beeldvorming: er heerst het idee dat we bij Bleskensgraaf West meteen 160, 170 woningen neer willen zetten, terwijl dat zeker niet het geval is. En goedkeuring voor bijvoorbeeld tien of vijftien woningen zou nog wel lukken, maar zonder de garantie dat ook een volgende fase eveneens groen licht zou krijgen. Dan kun je het risico van de aanleg van noodzakelijke voorzieningen op het gebied van infrastructuur niet nemen. We moeten dus voor een compleet plan instemming krijgen van de provincie."

Overigens zijn er door de gemeente al wel afspraken gemaakt met de eigenaren van de grond die gekocht moet worden om de woningbouw van Bleskensgraaf West mogelijk te maken. Terugkijkend op het proces gaat Bikker ook nog in op de periode tussen oktober 2018, toen de gemeenteraad het Bleskensgraaf West-voorstel van toenmalig wethouder Frank Meerkerk terug naar de tekentafel stuurde, en oktober 2019, toen de raad alsnog instemde met deze locatie voor nieuwbouw. "Ik vond het destijds heel bijzonder dat de wethouder werd teruggefloten. Het jaar erna hebben we getracht het overleg met de inwoners in te vullen, maar we merkten daarbij dat de meningen al voorgesorteerd waren. Wel hebben de contacten met de tegenstanders erin geresulteerd dat zij meer begrip hebben gekregen; ze zijn er nog steeds niet blij mee, maar we zijn wel meer on speaking terms."


Geurt Mouthaan