College: verbeter voorstel tiny houses

molenlanden • De komst van een pilot voor tiny en small houses in Molenlanden is nog even onzeker. Het college heeft de raadsleden die met een initiatiefvoorstel kwamen gevraagd hun plan nog wat te verbeteren.

Het initiatief is genomen door de raadsleden Bas de Groot (SGP), Paul Verschoor (PM), Erik Jonker (CU), Leo Timmer (CU) en Jonette Korevaar (CDA). De tijdens de pilot opgedane ervaringen willen zij na drie jaar evalueren met de raad. Lerend van de praktijk kunnen raad en college dan beleid formuleren. Omdat de woningen een tijdelijk karakter hebben (in beginsel voor 10 jaar), kan geëxperimenteerd worden, zonder dat er een onomkeerbare situatie ontstaat.

Het college betwijfelt of tiny houses een oplossing bieden voor startende jongeren en/of mensen met lagere inkomens. "Het afsluiten van een hypothecaire lening voor een verplaatsbare woning (zonder grondpositie) lijkt vooralsnog niet of beperkt mogelijk", schrijft het college in een reactie. Daarnaast stelt het college dat er in Molenlanden met betrekking tot de sociale huurwoningen geen urgent probleem is voor het huisvesten van starters met een inkomen onder de inkomensgrens. Woningbouwcorporaties zien nu geen reden om in dit segment (tijdelijke) woningen toe te voegen.

Voor starters die willen kopen zouden small houses een optie kunnen zijn, denkt het college. "Maar omdat het bij small houses ook gaat om tijdelijke locaties, verwachten wij dat ook hier de (hypothecaire) financiering een probleem is." Verder merkt het college op dat de initiatiefnemers meer aan verwachtingsmanagement moeten doen. Want na tien jaar gaat de gemeente niet op zoek naar een nieuwe locatie. Een ander punt zijn parkeerplaatsen. Het college wil dat er per tiny
house of small house twee parkeerplaatsen komen.

Een zorg van burgemeester en wethouders is ook het werk dat het plan met zich meebrengt voor ambtenaren. Het huidige team kan dit werk er niet bij hebben, waardoor extra mensen ingehuurd moeten worden. Daarvoor vraagt het college om een inhuurbudget van 40.000 euro.

Linda den Besten voerde namens Tiny House Drechtsteden het woord. Zij woont in een tiny house in Ottoland. Zij adviseerde het college: "Denk minder in leeuwen en beren, meer in mogelijkheden. Ik kan me voorstellen dat het lastig is, maar er staan al zoveel projecten in Nederland dat het niet lastig hoeft te zijn, als je maar open staat voor een creatieve blik."

Paul Verschoor reageerde op de adviezen van het college. "Voor deze woningen worden wel degelijk hypotheken geboden, als gebouwd wordt voor dertig jaar en op een fundering. Het is niet onze bedoeling semipermanente woningen uit te sluiten. Het onderdeel verwachtingsmanagement zullen we in ons voorstel apart omschrijven. Die elementen zitten er al in, maar verspreid over het voorstel." Kritiek heeft Verschoor op de kostenpost die het college opvoert. "In de begroting van 2020 staat: faciliteren van initiatieven voor tijdelijke woningen en nieuwe woonvormen. Dus u heeft het in uw begroting staan." De initiatiefnemers komen met een aangepast voorstel dat wordt besproken tijdens de volgende raadsvergadering, op dinsdag 3 maart. Meer op: hetkontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra