Veteranen salueren wanneer het Wilhelmus klinkt tijdens de Nationale Herdenking op de begraafplaats in Schoonhoven.
Veteranen salueren wanneer het Wilhelmus klinkt tijdens de Nationale Herdenking op de begraafplaats in Schoonhoven. Foto: Stephan Tellier

40.000 euro voor 31 initiatieven voor 75 jaar vrijheid

molenlanden • Het comité 75 jaar vrijheid Molenlanden heeft het college van Molenlanden voorgesteld aan 31 initiatieven een stimuleringsbijdrage toe te kennen. Deze bijdrage is een steun in de rug voor extra activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid Molenlanden in 2020. In totaal steunt de gemeente de initiatieven met 40.000 euro.

In 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog; 75 jaar geleden. 75 jaar vrijheid is een moment waarbij heel Nederland en ook in de gemeente Molenlanden uitvoerig zal worden stil gestaan. In het kader van 75 jaar vrijheid zijn er extra initiatieven waar de gemeente bij wil faciliteren.

Om recht te doen aan 75 jaar vrijheid en de initiatieven in een bredere context vorm te geven is door de gemeente een comité opgericht. Het comité bestaat uit zes inwoners van Molenlanden, te weten: William Bakker, Jan Boele, Kees Boender, Ed van Boheemen, Angela de Jong, Hans van Lent en Colinda van Rees. Het comité heeft onder andere als taak de initiatiefnemers samen te brengen. Zo worden ideeën verrijkt en uitgewisseld. En zij brengen alle initiatieven samen in een programma waarin uiteraard alle ruimte is voor de eigenheid van de dorpen en de stad in Molenlanden. Voorzitter Kees Boender: "Als comité zijn we enorm verrast door de grote hoeveelheid inzendingen en de creativiteit die daaruit blijkt."

Na diverse oproepen in de krant en bijeenkomsten met 4/5 mei comités, historische en oranjeverenigingen waren er vorige week 33 aanvragen ingediend. Dit jaar vinden, naast de gebruikelijke vieringen en herdenkingen, ook tal van andere activiteiten plaats. Dit alles in het kader van 75 jaar vrijheid. Het is een groot scala aan activiteiten, met onder andere een rijtoer, een puzzeltocht, de uitgifte van een boek, een filmproject, een vrijheidsfestival, een bevrijdingstocht en een oorlogsmonumentenroute door Molenlanden. Ook rijdt de Vrijheid-express van de provincie een aantal dagdelen door Molenlanden. De Vrijheid-express is een bus die vanaf begin april in de provincie rondrijdt, waarbij mensen die de oorlog hebben meegemaakt een verhaal kunnen vertellen.