• Jan-Piet Bikker en monteur ...
• Jan-Piet Bikker en monteur ... Foto: Geurt Mouthaan

Autobedrijf Bikker gaat elektrisch

noordeloos • Als eerste universele garage in de regio is Autobedrijf Bikker in Noordeloos klaar voor het onderhouden en repareren van elektrische en hybride auto's; een rit naar de dealer is dan dus niet meer nodig.

Het is nog eens zolang geleden dat eigenaar Jan-Piet Bikker over elektrische auto's zijn schouders ophaalde. "'Het zal zo'n vaart niet lopen', dacht ik", vertelt hij. "Maar je merkt de laatste jaren dat de omslag nu snel wordt gemaakt. Steeds meer grote automerken gaan over op elektrisch rijden en er komen steeds meer betaalbare types."

Reden voldoende voor de Noordelose ondernemer om rond te gaan kijken: hoe kun je inspelen op deze verandering in de autobranche? Want de eigenaar van een elektrische auto moet naar de dealer voor reparatie en onderhoud en kan dus niet terecht bij een universele garage als Autobedrijf Bikker. Via een samenwerkingsverband van Bovag en opleidingscentrum Innovam kon Bikker zich aansluiten bij hét keurmerk op het gebied van elektrisch rijden: EDGe Mobility.

Kennis

Centraal daarbij stond het opdoen van kennis over elektrische auto's, grotendeels een andere tak van sport dan de traditionele brandstofauto's. "Want apparatuur kopen is niet het probleem. Dat is een kwestie van bestellen en een tijdje later heb je het in huis. Maar weten om te gaan met elektrische auto's is een heel ander verhaal. Om een voorbeeld te geven: hoe voorkom je dat je onder stroom komt te staan als je aan zo'n auto sleutelt? Naast het technische deel moesten we ook als verkopers veel leren om onze klanten van dienst te kunnen zijn bij het adviseren. Er worden namelijk nog veel leeuwen en beren gezien op de weg naar elektrisch rijden en dat hoeft niet. Er komen voor allerlei type rijders steeds meer mogelijkheden."

Het opleidingstraject is inmiddels grotendeels afgerond; één van de monteurs is klaar met de opleiding, een tweede is er nog mee bezig. Autobedrijf Bikker staat als eerste universele garage in de regio klaar om elektrische en hybride auto's te repareren en te onderhouden. Een noodzakelijke stap, onderstreept Jan-Piet Bikker. "Blijven hangen in de traditionele manier van werken, gaat je op termijn misschien wel de helft van de omzet schelen. Om een voorbeeld te geven: als in een gezin de man een elektrische auto rijdt en de vrouw een brandstofauto, dan zullen ze voor het gemak vaak toch voor één garage kiezen. Met deze stap maken we ons extra aantrekkelijk voor klanten. Zeker omdat we naast reparatie en onderhoud ook laadpalen en laadkabels in allerlei soorten en maten leveren."


q www.autobikker.nl