Toekomstvisie Focus'35 is nog te vaag

vijfheerenlanden • Raadsleden in de Vijfheerenlanden hebben naast waardering ook nog flink wat kritische opmerkingen over de toekomstvisie Focus 35. Dat bleek tijdens opiniërende behandeling van het stuk tijdens de commissie Algemene Zaken. Veel partijen deelden daar de kritiek die werd geuit door een aantal insprekende agrariërs. Hun kritische betoog werd bijna door alle partijen gedeeld.

Ook GroenLinks had sympathie voor de boeren. "GroenLinks heeft de overtuiging dat het anders moet met de landbouw. Maar het kan niet zo zijn dat mensen het brood uit de mond wordt gestoten. Er worden iets te snel grote dingen opgeschreven, zonder dat er empathie wordt uitgesproken voor de mensen waarover het gaat. Het is nu een te technocratisch verhaal."

Met name CDA en SGP zijn niet erg te spreken over de formuleringen van de doelstellingen. Cees Bel (CDA): "Er worden algemene tendensen en ontwikkelingen besproken, maar gelden die ook voor Vijfheerenlanden?", vroeg Cees Bel van het CDA zich af. Volgens Evert Geluk (SGP) is het stuk nog teveel een opsomming van feiten. "Ik mis de concrete uitwerking." Wim van Dijk (VHL Lokaal) was over het algemeen wel positief over het document Focus'35. "De baby Vijfheerenlanden is het stadium van liggen voorbij en begint met kruipen. Het is goed om een visie te hebben en de focus te richten. Maar het stuk is wel knap vaag omschreven."

Bel vindt overigens ook dat er vaak nog te veel vanuit de gemeente wordt geredeneerd: "Het CDA hecht grote waarde aan de kracht van de samenleving. Het gaat om de initiatieven die daar opborrelen en daardoor draagvlak hebben in de gemeenschap." Op zichzelf was er veel waardering voor het proces, waarbij veel opmerkingen van inwoners en zogenaamde stakeholders zijn verwerkt. "De vraag is alleen", aldus Evert Geluk: hoe gaat u daarmee om in uw participatie. Wordt de informatie aangedragen als adviseurs, als meebeslissers of als samenwerkingspartners."