vrijdag 24 januari

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Lezing over astronomie
20:00, Papendrecht, Matenaweg 1. Bij de Christiaan Huygensvereniging wordt een lezing gegeven over astronomie. De zaal is open om 19:30 uur. De lezing wordt verzorgd door Mark Bentum, hoogleraar Radio Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij ASTRON in Dwingeloo. Hij werkt aan nieuwe technieken en nieuwe radiotelescopen op lage waarneemfrequenties; is actief binnen het nieuwe instrumentatieprogramma van de Square Kilometer Array en is daarnaast docent op het gebied van elektromagnetisme en draadloze communicatie. In het OLFAR-project worden technieken ontwikkeld voor een radiotelescoop in de ruimte met behulp van een zwerm van circa 50 kleine satellieten in een baan rond bijvoorbeeld de maan. In de lezing zal het OLFAR-project gepresenteerd worden, zowel de technische aspecten, als ook de wetenschappelijke mogelijkheden. Voor meer informatie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

Tiny Little Big Band in Theater 't Pand
20:30, Gorinchem. De Tiny Little Big Band, een compacte bigband, treedt op in Theater 't Pand. De entree is 10 euro. Voor meer informatie: www.theaterpand.nl.

zaterdag 25 januari

Fototentoonstelling
10:00, Streefkerk, molen De Liefde. Teus van Gelder, voorzitter van Molenstichting SIMAV, zal een mini-expositie openen in molen De Liefde in Streefkerk. Het gaat om ingezonden foto's van fotografen die zich gericht hebben op molens die eigendom zijn van SIMAV. In het afgelopen jaar kregen amateurfotografen de gelegenheid om per seizoen een of meerdere foto's in te sturen om mee te dingen naar een prijs. Per seizoen is een winnaar bekend gemaakt. Op de dag van de opening zal ook een 'over-all' winnaar worden aangewezen. De mini-expositie is toegankelijk op 18 en 25 januari van 10:30 tot 16:00 uur in molen De Liefde, Nieuwe Veer 42 in Streefkerk.

Snuffelkelder
10:00, Everdingen, Kweldam 15A. De Snuffelkelder aan de Kweldam 15A in Everdingen is helemaal veranderd. De Snuffelkelder biedt diverse tweedehands spulletjes aan. De Snuffelkelder is elke laatste zaterdag van de maand open van 10:00 tot 13:00 uur.

Klaverjasmarathon in Huis Het Bosch
13:00, Lexmond. Klaverjasvereniging Met Pit houdt van 13.00 tot 20.00 uur een marathon in Huis Het Bosch. De prijsuitreiking is rond 20.30 uur. Er zijn diverse vleesprijzen te winnen. De deelnemers spelen in totaal negen bomen in drie rondes van twee uur. De zaal gaat om 12.30 uur open. De kosten zijn 20 euro, inclusief warm buffet. Inschrijven (tot 24 januari): Jan Verweij, j.j.h.verweij@kpnmail.nl, 06-41304532 of info@huishetbosch.nl.

Benefietconcert Gorcum Boys Choir
19:30, Noordeloos. Het Gorcum Boys Choir geeft in de christelijk gereformeerde kerk een benefietconcert voor kansarme kinderen in sloppenwijk Borel in Rio de Janeiro. Nico Blom speelt orgel. De collecte is voor het project van Lieke en Magno van Genderen-Ribeiro in Borel. Zij werken via stichting HVC al bijna tien jaar als vrijwilligers bij een missionair project van Jeugd met een Opdracht.

Pepijn Gunneweg met The Great Wonder
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Pepijn Gunneweg treedt op zaterdag 25 januari vanaf 20.15 uur op in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht met zijn programma The Great Wonder. Een kleine man op zoek naar het grote wonder, dat is Pepijn Gunneweg in zijn eerste solo show The Great Wonder. 16 jaar lang maakte Pepijn Gunneweg deel uit van de Ashton Brothers, nu staat hij met zijn muzikale Freaks op het podium. Hij gaat door waar hij ooit is gestopt met acts die al jaren zijn hoofd op hol brachten. Hij laat graag een wereld zien die eigenlijk niet bestaat. Pas daarom op voor gelanceerde kippen, vliegende vissen en kleine poëtische nummers. Naast het theater speelt en schrijft Pepijn Gunneweg mee aan het Klokhuis en is hij te zien in Foute Vrienden op RTL5. Entree: €26,-/€24,50. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of kom langs aan de kassa.

Margriet Bolding: 'Familie te koop'
20:30, Gorinchem. In Theater 't Pand brengt Margriet Bolding haar programma 'Familie te koop'. Margriet Bolding, geroemd om haar eigenzinnige humor en mooie liedjes, snijdt in haar theaterwerk herkenbare thema's aan.

zondag 26 januari

Taizéviering in Koepelkerk
10:00, Arkel. In de Koepelkerk wordt een Taizéviering gehouden. In deze viering nemen zingen en stilte een belangrijke plaats in. Liederen van de oecumenische gemeenschap van Taizé staan centraal. Er worden verder een aantal teksten uit de Bijbel gelezen en er wordt met elkaar gebeden. Aan deze dienst werkt de Cantorij van de Koepelkerk mee.

maandag 27 januari

PCOB Giessenlanden
14:00, Hoornaar, Het Bruisend Hart. PCOB Giessenlanden houdt een bijeenkomst, waarbij Peter Stam uitleg geeft over straatnamen in de voormalige gemeente Giessenlanden. Waar komt bijvoorbeeld de naam Binnenstebuitenpad in Hoornaar vandaan?

Koersbal voor senioren
14:30, Streefkerk. In De Strevenaer is er koersbal voor senioren.

'Tuinen over de afgelopen honderd jaar'
20:00, Gorinchem, Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141. Emiel van den Berg geeft een lezing voor Groei en Bloei over de tuinen over de afgelopen honderd jaar. De strekking van de lezing is hoe de tuin zich heeft ontwikkeld na de periode van de Franse formele tuinen en de Engelse landschappelijke tuinen. Het begint bij de bloemrijke cottagetuin van Gertrude Jekyll en de 'impressionistische' tuin van Claude Monet. Inmiddels staat in de tuin, dankzij Oudolf, de plant weer centraal. De entree is 3 euro.

dinsdag 28 januari

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Van 9.30 tot 12.00 uur: Inloop voor een praatje met een vrijwilliger, kopje koffie en/of spelletje. Vanaf 10.00 uur: ondersteuning bij het aanleren van de Nederlandse taal voor nieuwe burgers van Molenlanden. Aanmelding bij Marianne Bons, 06-1568 9981. Info: www.huisvandewaard.nl.

Films in 't Pand
14:00, Gorinchem. In Theater 't Pand wordt de film 'Nous Finirons Ensemble' vertoond. Om 20.15 uur is het de beurt aan de film 'The Wife'. De entree is beide keren 8 euro.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 15.00 tot 16.00 uur is er 'Voorlichting: Zeker op de been'.

woensdag 29 januari

Huis van de Waard Brandwijk
9:30, Brandwijk, Kerkweg 10, Ver. gebouw De Overstap. Tot 12.00 uur inloop voor een kopje koffie en/of praatje met een vrijwilliger. Ook kunnen bezoekers een spelletje doen, biljarten of creatief bezig zijn. Info: Anie de Visser, 0184-641941 of www.huisvandewaard.nl.

Dorpskamer Noordeloos
10:00, Noordeloos, Het Noorderhuis. Inloop, bingo, Repair Café en handwerkclub Knit4Kids.

Dorpskamer Giessenburg
10:00, Giessenburg, Tilplein. Tot 12.00 uur is er de Niet Aangeboren Hersenletsel-inloop. Van 14.30 tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Spelmiddag voor senioren
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Filmmiddag Zes Molens
14:30, Hoornaar. In woonzorgcomplex De Zes Molens wordt de film 'Molentocht' van Gert Romijn vertoond. De kosten voor externen zijn 3 euro.

Open dag
15:00, Leerdam, Het Heerenlanden. Open Dag van Het Heerenlanden, van 15:00 tot 17:00 uur en van 18:30 tot 20:30 uur. Dan kan men een licht opsteken over het onderwijs dat er op de school gegeven wordt, over de begeleiding en over de speciale keuze-mogelijkheden die aangeboden worden. Bij dat laatste kan onder andere gedacht worden aan tweetalig onderwijs, voor vwo en havo, maar ook aan de keuzeklassen in leerjaar 1 en 2, met sport, techniek, kunst en theater. Op het plein laat Het Heerenlanden zien dat ze ook voor wat betreft vervoer klimaatvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan: er is een e-bike stalling.

Zangduo bij senioren in 't Wingerds Hof
19:30, Wijngaarden. In het dorpshuis 't Wingerds Hof is tijdens de Grote Avond van Stichting SeniorenWelzijn het zangduo Bertha & Bartha met herkenbare muziek van nu en toen te gast. Senioren uit Brandwijk, Molenaarsgraaf en Wijngaarden zijn welkom om dit optreden bij te wonen en zij mogen gasten meenemen. De zaal gaat open om 19.00 uur.

donderdag 30 januari

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Van 13.30-14.15 uur: Bewegen 60+ o.l.v. Stan de Groot. Daarna inloop voor een kopje koffie/thee, praatje en/of spelletje. Van 15.00-16.30 uur spreekuur vrijwilligerscoördinator Ria de Mul. Om 17.30 uur gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2,50 euro. Aanmelden bij Dini Resseler, (0184) 641769. Info: www.huisvandewaard.nl.

Presentatie Nieuwe Hollandse Waterlinie
14:00, Hoornaar. In woonzorgcomplex De Zes Molens verzorgt Henk Schouten een presentatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Schouten is al vijftien jaar gids bij Fort Vuren. De kosten voor externen zijn 3 euro.

Dorpskamer Giessenburg
18:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 19.30 uur is de bibliotheek open.

Goodbye, Norma Jeane in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht wordt de musical Goodbye, Norma Jeane uitgevoerd. Wat gebeurde op 5 augustus 1962? Die dag stierf Marilyn Monroe, een wereldberoemd sekssymbool. Maar is dat wel zo? In 1984 belt Henri Mortenson, een jonge journalist, ergens in Europa aan. De vrouw die open doet stelt zich voor als Jane Edwards, maar Mortenson weet: dit is Norma Jeane Baker, ofwel Marilyn Monroe. Bang dat haar geheim bekend zal worden, laat ze hem binnen en probeert van alles om hem te overtuigen het verhaal niet te publiceren. Entree bedraagt €28,-/€26,50. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of aan de kassa.