Groen licht voor bouwplan 't Hooge Huys Ottoland

ottoland • Na een volgens eigenaar Niels van Leussen 'lange en moeizame voorbereiding' gloort er groen licht voor de renovatie en verbouwing van de rijksmonumentale boerderij 't Hooge Huys in Ottoland. De gemeenteraad zal er eind januari unaniem mee akkoord gaan. In 't Hooge Huys komen zes wooneenheden en op het achtererf zullen vijf vrijstaande woningen worden gebouwd. Met het nabijgelegen transportbedrijf zijn afspraken gemaakt, waarin is geborgd dat deze onderneming niet in de bedrijfsvoering wordt belemmerd.


Taart voor 1000e lid TipMolenlanden

molenlanden • Marcel Hardenbol uit Nieuw-Lekkerland werd vorige week verwelkomd als het 1000e lid van het burgerpanel TipMolenlanden. Zijn vrouw Lenny en dochter Debora namen een fraaie slagroomtaart in ontvangst, die was toegezegd door de redactie van Het Kontakt voor de 1000e aanmelder. De teller van het burgerpanel van TipMolenlanden staat ruim een jaar na de lancering nu op iets meer dan 1000 leden. Daarmee kunnen de raadplegingen gezien worden als een serieuze afspiegeling van de bevolking van de fusiegemeente. Onderzoeksbureau Toponderzoek houdt voor gemeenten van de omvang van Molenlanden een aantal van minimaal 400 deelnemers aan om een raadpleging representatief te kunnen noemen. Aanmelden is nog altijd mogelijk op www.TipMolenlanden.nl.


'Subsidiebeleid graag wat simpeler'

molenlanden • Het opstellen van een subsidie- en accommodatiebeleid voor Molenlanden wordt een 'enorme kluif', daar zijn gemeenteraad en college het over eens. De eerste aanzet komt op een deel van de raad tamelijk ingewikkeld over. "Maak het wat simpeler, ga verenigingen niet ontmoedigen", gaf Corné Egas het college mee. "We pakken die handschoen graag op", beloofde verantwoordelijk wethouder Bram Visser. Harmonisatie zal niet altijd meevallen, verwacht Egas. Als voorbeeld noemde hij de voetbalclubs, die in het voormalige Giessenlanden zijn verzelfstandigd, in tegenstelling tot in het voormalige Molenwaard. "En dat is niet makkelijk door één wasstraat te halen." Ook Paul Verschoor (Progressief Molenlanden) kon de effecten van de notitie nog niet goed overzien. "We willen als raad kunnen ingrijpen als er onbillijkheid dreigt te ontstaan." Ad van Rees (CDA) bestempelde de voorgenomen aanpak als 'te generiek'. "Er is te weinig ruimte voor nuance, maatwerk moet mogelijk zijn." "Eenheid in verscheidenheid", noemde Visser dat laatste. "Dat moet inderdaad mogelijk zijn." De wethouder gaf in zijn beantwoording aan dat de 'Giessenlanden-route' wellicht ook voor de Molenwaardse voetbalverenigingen het overdenken waard is. Voor de financiering hiervan hintte hij op de vrijkomende Eneco-gelden. Het subsidiebeleid komt als bespreekstuk terug in de raadsvergadering van 28 januari.