• De omslag van het verzamelalbum.
• De omslag van het verzamelalbum.

Jumbo en historische vereniging geven verzamelalbum uit

Graafstroom-dorpen in beeld en woord

molenaarsgraaf • Voetbalplaatjes verzamelen van de plaatselijke voetbalvereniging, het is een kunstje dat supermarkten in de Alblasserwaard al meerdere malen met succes uitvoerden. Zo ook de Jumbo in Molenaarsgraaf; de actie met een verzamelalbum met daarin de foto's van de voetballers van VVAC verliep meer dan uitstekend.

Eigenaren Daan en Marianne Meijerink geven in 2020 opnieuw zo'n verzamelalbum uit met nogmaals een lokale insteek. Dit keer draait het om het verleden en het heden van de Graafstroom-dorpen: Oud-Alblas, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Ottoland en Goudriaan. "Bij collega's elders in het land had ik zulke albums gezien", licht Daan Meijerink toe. "Het leek mij een mooie kans om onze band als supermarkt met de omgeving verder aan te halen. Zo'n lokale actie zorgt ervoor dat je je onderscheidt van het landelijke verhaal van Jumbo."

Samenwerkingspartner

Het verzamelalbum wordt een combinatie van een grote hoeveelheid foto's en bijbehorende teksten. Een klein deel van de foto's staat al in het album, de overige afbeeldingen kunnen via het boodschappen doen bij de Jumbo en door onderling te ruilen binnengehaald worden. De actie gaat op donderdag 23 januari officieel van start.

Om dit project alleen op te tuigen, dat zag het ondernemersechtpaar niet zitten. Vandaar dat ze een samenwerkingspartner zochten én vonden in de Historische Vereniging Binnenwaard. Zowel wat betreft tekst als foto's is bij de vereniging meer dan voldoende materiaal beschikbaar. "En wij waren meteen enthousiast", glimlacht voorzitter Jan Boele. "In eerste instantie denk je: 'Dit doen we er naast onze activiteiten er nog even tussendoor.' Maar toen we er serieus mee aan de slag gingen en daarbij de lat zoals bij al onze publicaties hoog legden, bleek er toch veel voorbereidingstijd nodig te zijn."

Keuzes

Want: hoe vat je de geschiedenis en het heden van zeven verschillende dorpen in nog geen honderd pagina's samen? Gebrek aan verhalen en foto's was het probleem zeker niet; veel meer het maken van keuzes wat wel en wat niet in het verzamelalbum terecht zou komen. Want de 96 beschikbare pagina's zijn niet voldoende om het hele verhaal van de dorpen vast te leggen.

"Dat was een lastige opgave", geeft bestuurslid Joke Karelse volmondig toe. "Zeker ook omdat we alle zeven dorpen ongeveer evenveel aandacht wilden geven. De indeling hebben we gemaakt aan de hand van thema's, zoals onderwijs, bedrijvigheid, natuur en landschap en bijzondere gebeurtenissen als de Watersnoodramp. Veel foto's zijn afkomstig uit ons archief, maar op allerlei plekken zijn ook nieuwe gemaakt. Het is uiteindelijk een album geworden waarin heel veel te zien is; de tekst is meer bedoeld om te ondersteunen."

Voor de trouwe volger van alle publicaties van de Historische Vereniging Binnenwaard zal er veel bekends in het verzamelalbum komen te staan. "Maar", zo benadrukt Jan Boele, "het is wel voor de eerste keer dat we zo'n overzicht van de zeven dorpen op een integrale en overzichtelijke manier samengebracht hebben. Wij hopen dat we hiermee zowel de oudere als de jongere inwoners van ons werkgebied op een laagdrempelige manier kunnen bereiken."

Harde kaft

Daan en Marianne Meijerink horen het met instemming aan. "Ons doel is dat het boek straks bij iedereen in de kast staat. Mede daarom hebben we besloten om de verzamelalbums bij een besteding van 30 euro aan boodschappen gratis uit te delen en er geen vergoeding voor te vragen. Daarnaast hebben we voor een harde kaft gekozen. Dat kost wel meer, maar net als de historische vereniging leggen we de laat hoog. Dit moet voor nu en in de toekomst een mooi beeld van onze omgeving geven."


Geurt Mouthaan