• Het nieuwbouwplan op het Wipmolenterrein.
• Het nieuwbouwplan op het Wipmolenterrein.

Gezwinde spoed plan Wipmolenterrein

alblasserdam • Toch goedkope huur- en koopwoningen bouwen op het Wipmolenterrein in Alblasserdam; met dit initiatiefvoorstel van de complete raad gaat wethouder Arjan Kraijo 'met gezwinde spoed' aan de slag.

Dat beloofde hij dinsdag tijdens de raadsvergadering. "De oproep die u in het initiatiefvoorstel deed is al aangekomen bij Woonkracht 10 (de woningcorporatie die het terrein in bezit heeft, red.). Zij hebben kennisgenomen van dit plan."

Kaders

"Er is een scala aan kaders waaraan het moet voldoen", vervolgde Kraijo. "Zoals de verkeersafhandeling en het draagvlak in de buurt. Ook de financiële haalbaarheid wil ik nogmaals doorrekenen."

Met het initiatiefvoorstel wilden de Alblasserdamse partijen de impasse rond het Wipmolenterrein doorbreken. De locatie ligt al jaren braak en alle plannen voor bebouwing leidden totnogtoe schikbreuk. Het college liet eerder dit jaar weten met Woonkracht 10 de mogelijkheden voor verkoop aan een projectontwikkelaar te willen bespreken. De raad voelt daar weinig voor en wil heel graag sociale woningbouw op het Wipmolenterrein zien.

Parkeerplaatsen

Raadslid Marko Stout (D66) nam het voortouw voor het initiatiefvoorstel. Hij maakte een plan met circa dertig sociale huurwoningen van maximaal 720 euro per maand en 25 goedkope koopwoningen, in combinatie met ongeveer 65 openbare parkeerplaatsen. "Dit plan is doorgerekend en daaruit blijkt dat er onderaan de streep nog geld overblijft. Het is niet kant en klaar; dit dient als inspiratie voor Woonkracht 10 om op korte termijn met een eigen voorstel te komen."

Cruciaal in de aanpak van Stout is het bouwen van kleine woningen in verschillende lagen. "Eengezinswoningen kosten veel vierkante meters; met deze vorm kun je veel meer woningen kwijt door te stapelen en houd je ruimte vrij voor parkeren. Het gaat om woningen van zo'n 64 vierkante meter, met één of twee slaapkamers. Daarnaast is er ruimte voor koopwoningen, die zowel in een goedkope als duurdere categorie kunnen vallen."

Complimenten

Stout kreeg van alle kanten complimenten voor zijn initiatief, dat door alle partijen gesteund en mede ingediend werd. Herman Verweij (VVD): "Het grootste compliment is dat u unanieme steun wist te krijgen voor uw initiatiefvoorstel. Dat is in onze raad een unicum."

Haci Erdogan (PvdA) zag nog een voordeel: "Hiermee hoeft er op Haven Zuid minder rekening gehouden te worden met sociale woningbouw, zodat deze locatie voor een projectontwikkelaar ook interessanter wordt."