Afbeelding
Foto:

Oppasmoeder niet nalatig bij schedelbreuk

nieuw-lekkerland • Een 31-jarige oppasmoeder uit Nieuw-Lekkerland is door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van nalatigheid.

Een kind van anderhalf jaar oud liep een schedelbreuk op toen het bij haar logeerde. Volgens het OM had de oppasmoeder medische hulp moeten zoeken, maar volgens de rechters kon ze niet weten dat het mis was. Het jochie speelde immers vrolijk verder.

Geen probleem

De vrouw vond het geen probleem dat het zoontje van een collega in oktober 2016 een paar dagen bleef slapen. De oppasmoeder had destijds al twee kinderen en ze kon wel op een extra kindje passen. Maar het kindje liep een schedelbreuk op tijdens het spelen. Zijn gezichtje bevatte blauwe plekken en er zat een zwelling op zijn hoofd toen zijn moeder hem kwam halen. De officier van justitie eiste twee weken geleden een onvoorwaardelijke taakstraf van 80 uur tegen de oppasmoeder.

"Ik had geen idee dat hij zo hard was gevallen", zei de verdachte tijdens de zitting. "Ik was zeker naar de dokter gegaan als ik het niet had vertrouwd." Naar haar weten was het kindje drie keer gevallen.

Goed in de gaten

"Hij was aan het rennen op de bank en viel met zijn hoofd op de salontafel. Toen hij wilde opstaan, viel hij nog een keer." Ook een dag later zou hij zijn gevallen. De oppasmoeder hield de jongen daarna goed in de gaten, maar hij speelde vrolijk verder.

Volgens de officier van justitie had de oppasmoeder hulp moeten zoeken. Ze wist dat de peuter meerdere stevige stoten tegen hoofd had gekregen. De rechters gaan echter af op de verklaring van de oppasmoeder dat er niets aan de hand leek. Bovendien hadden haar buurvrouwen, op een blauwe plek na, ook niks vreemds gemerkt aan het kind. Ze vonden het evenmin nodig dat de oppasmoeder met hem naar de dokter ging.