• Steenuilen zijn bij wet jaarrond beschermd.
• Steenuilen zijn bij wet jaarrond beschermd. Foto: Klaas Leerlooijer

Dit jaar zestig jonge steenuilen

bommelerwaard • Eind 2012 werd de Steenuilenwerkgroep Bommelerwaard opgericht. Zeven jaar later hangen er 78 nestkasten en dat leverde dit jaar zestig jonge uilen op.

De werkgroep, onderdeel van Natuurwacht Bommelerwaard, plaatst en controleert steenuilen-nestkasten verspreid door de hele Bommelerwaard. "Het aantal jongen per kast zit stevig in de lift", vertelt Harry Kolman, coördinator van de werkgroep. In 2014 hingen er 46 kasten en werden er elf jongen geboren; dit jaar waren er zestig jongen in 78 kasten.

Een goede verklaring voor de stijging is moeilijk te geven. "In 2014 hingen de kasten nog maar net. Dat zou een reden kunnen zijn dat het resultaat dat jaar nog mager is. In 2016 hebben we een voorjaar gehad met een koudedip. De flinke toename, ingezet in 2017, is bijzonder. Ook landelijk is er een stijgende lijn te zien, maar lang niet zo spectaculair als onze resultaten."

Ondanks de stijgende lijn ligt het gemiddelde aantal jongen per broedsel beneden het landelijk gemiddelde. Het is ook nauwelijks genoeg om de populatie in stand te houden.

Steenuilen zijn bij wet jaarrond beschermd. Als verstoring van nest- of rustplaats of foerageergebied aan de orde is, moet een ontheffing worden aangevraagd. Die wordt alleen verleend als er compenserende maatregelen worden genomen.

"Dit is op papier een aardige regeling, maar behalve dat particulieren hiervan nauwelijks op de hoogte zijn, hebben lang niet alle projectontwikkelaars of bedrijven zin in 'gedoe' en gaan dan 'gewoon' hun gang. De steenuilen hebben dan het nakijken", merkt Kolman.