donderdag 27 juni

Vriendjes maken
15:45, Herwijnen, Waaldijk 67. Kindercoach Eefke Brouwer verzorgt een gratis workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar over het maken van vrienden. De kinderen gaan bespreken wat vriendschap precies is en wat een goede vriend en vriendin maakt. De jonge deelnemers gaan ook onderzoeken hoe je een vriendschap opbouwt. Het maken van een actieplan behoort ook tot de workshop. Deelname is gratis, maar ouders moeten hun kinderen wel opgeven. Dit kan via info@kindercoacheefke.nl.

vrijdag 28 juni

Autowasactie
17:00-20:00, Vuren, gereformeerde kerk. Op de parkeerplaats van de gereformeerde kerk in Vuren vindt weer een autowasactie plaats. Tussen 17:00 en 20:00 uur gaan de jeugdleden van de kerk aan de slag. Autobezitters mogen zelf bepalen wat ze betalen voor de poetsactie. Er worden ook lootjes voor een grote verloting te koop. Tijdens het wachten op de schone auto, is er voor iedereen koffie en thee. Ook er is ook wat lekkers van de barbecue te koop. De opbrengst van de autowasactie is bestemd voor het jeugdwerk.

Skatefeest
14:00, Leerdam, Recht van ter Leede. Jeugd Actief organiseert voor de vijftiende keer haar skatefeest bij de skatebaan. Vanaf 14:00 kunnen kinderen tot 12 jaar gratis komen skaten, skateboarden en rolschaatsen. Materiaal is aanwezig en er is een hele skatebaan opgezet. Om 17:00 vertrekt er een skatetocht door Leerdam. Meer informatie is op de website van Jeugd Actief te vinden. www.jeugdactief.nl

Glassdance (ook voor kids)
18:00-1:00, Leerdam, parkeerplaats glasfabriek (Lingedijk). Tot 20:00 speciaal kinderprogramma.
Lees hier meer over het festival.

'The White Crow'
20:00, Culemburg, theater De Fransche School. Bij het theater in Culemborg is 'The White Crow' te zien. De film, geregisseerd door Ralph Fiennes, vertelt het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev, een unieke danser die de wereld van ballet voorgoed veranderde. Noerejevs jeugd werd getekend door armoede in de Sovjet-stad Ufa. Hij weet dit milieu te ontworstelen en ontpopt zich tot succesvolle danser in Leningrad. Wanneer hij in het begin van de jaren '60 reist naar Parijs, op dat moment het epicentrum van de Westerse cultuur, wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door KGB-agenten wat leidt tot een ijzingwekkende confrontatie op de luchthaven van Le Bourget.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Het is weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond in GO. Er zijn weer een aantal bijzondere biertjes te proeven. Er zijn ook snacks verkrijgbaar en voor niet-bierdrinkers zijn er andere drankjes. Meedoen aan het bierproeven kost 12,50 euro.

zaterdag 29 juni

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open van 09:00 tot 12:00 uur.

Jeu de boulesdag
10:15, Oosterwijk, Lingedijk 8a. Op recreatieterrein De Galgenwaard wordt weer de jaarlijkse jeu de boulesdag georganiseerd. Zowel jong en oud is welkom om mee te doen. Het spel wordt gespeeld in teamverband. Een team bestaat uit twee spelers. Ieder team speelt in pouleverband, vier wedstrijden volgens een van tevoren opgemaakt schema. Elke wedstrijd wordt gespeeld in één partij tot 13 punten. Aan het eind van de dag gaan de beste vier teams door naar de halve finale en de winnaars daarvan naar de finale. Inschrijven, bij voorkeur per team van twee personen, kan op de dag zelf tot 10:15 uur. De eerste wedstrijden beginnen om 10:30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 3,50 euro per persoon. Naast het spel staat ook de gezelligheid voorop. Er zijn ook volop drankjes, broodjes, snacks en poffertjes verkrijgbaar. Meer informatie is te verkrijgen via 0345-611117

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Tsjechische 'eetfilm'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'I served the King of England' van de Tsjechische regisseur Jiri Menzel. Verfilming van de roman van Bohumil Hrabal uit 2006. In de film wordt als hoofdgerecht gevulde kameel geserveerd aan de bezoekende keizer van Ethiopië. Voorafgaand aan de film kunnen bezoekers meedoen aan een etentje van Pain Perdue. Etentje plus film kosten 25 euro. (reserveren kan t/m donderdag 27 juni via de website). Alleen film: 5 euro, dan is reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Glassrock
19:00, Leerdam, parkeerplaats glasfabriek (Lingedijk). Eerste editie van Glassrock als uitbreiding op Glassdance. Vier bands betreden het podium.
Lees hier meer over het festival.

zondag 30 juni

'Rocketman'
15:00 & 20:00, Culemborg, theater De Fransche School. Taron Egerton is Elton John in de nieuwe bioscoopfilm Rocketman, een musicalfantasy gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij die worden gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een jongen uit een klein dorp, die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur. De film is twee keer te zien in Culemborg: om 15:00 uur en om 20:00 uur.

maandag 1 juli

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 2 juli

Dorpsontmoetingspunt
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Piet-Hein Kolff is te gast bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil, hij komt vertellen over hoe het is om in verschillende landen te werken en te wonen. Inloop vanaf 09:30 uur.

donderdag 4 juli

Film: 'The Reader'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'The Reader', Amerikaans-Duitse film van de Brit Stephen Daldry. Over de 35-jarige tramconductrice Hanna Schmitz, die niet kan lezen en schrijven. De 15-jarige Michael Berg leest haar regelmatig voor. Acht jaar later staat Hannah terecht wegens verschrikkelijke oorlogsmisdaden. Tijdens dit proces speelt haar angstvallig geheimgehouden analfabeet zijn een grote rol. In de gevangenis leert ze alsnog lezen en schrijven. Entree: 5 euro. Reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 5 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

Workshop
09:30-12:30, Leerdam, Lingehoeve. Irispiratie verzorgt een feelgoodworkshop, de ochtend staat in het teken van de groei van de cursisten. Deelnemers staan stil bij hun kwaliteit en potenties. Ze moedigen elkaar aan en complimenteren elkaar. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen via 06-43167638 of info@irispiratie.nl.

Gezond- en doemiddag
14:00-17:00, Leerdam, woonzorgcentrum Emma. In samenwerking met de wijk West, stichting SamenDoen, verenigingen en andere zorgorganisaties organiseert Present een gezondheid- en doemiddag bij Emma. Er zijn allerlei workshops, gezondheidschecks en voorlichtingen. Ook is er volop muziek en kunnen bezoekers een rondrit maken met een huifkar, daarnaast is er een marktje en is gelegenheid voor een kopje koffie.

zaterdag 6 juli

Rommelmarkt
09:00-13:00, Zijderveld, Dorpsweg 8. Rommelmarkt in Zijderveld, bezoekers zijn tussen 09:00 en 13:00 uur welkom om te speuren tussen alle speelgoedartikelen, boeken, meubels, huishoudelijke spulletjes en antieke vondsten. Er zijn ook broodjes hamburger te koop. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk en haar activiteiten.

Zomerfair
10:00-14:00, Meteren, Dorpshuis Meteren. Zomerfair in Dorpshuis Meteren. Er is een zeer gevarieerd aanbod van kramen met nieuwe en tweedehands spullen. Er is ook een hapje en een drankje verkrijgbaar. Kinderen kunnen zich laten schminken, ze kunnen daarnaast ook knutselen. Entree is gratis.

Themadag 'Lekker en fit'
10:00-17:00, Leerdam, ASVZ-locatie Lingebolder. Stichting Samen Doen en ASVZ organiseren samen een themadag onder de noemer 'Lekker fit', op ASVZ-locatie Lingebolder. Doel hiervan is kennismaken met allerlei takken van sport en daarnaast informatie krijgen over een gezonde levensstijl. Er zijn workshops te volgen over sporten,voeding, verzorging en muziek. De dag is bedoeld voor iedereen met een beperking uit Leerdam en omstreken is welkom. Aanmelden kan via evnoordenne@asvz.nl.

Trekkertrek Lexmond
12:00 uur - Lexmond - Achthoven - Derde Trekkertrek Lexmond met wedstrijd in de standaard- en sportklassen. Demo's door Red Impact, Red Dream, Secret of the Vally en Wild Pirate. Na afloop een optreden van Niks aan de Zeis.

By The Creek
12:00-23:00, Vianen, Middelwaard. De Middelwaard vormt weer het decor van het eendaagse festival By The Creek. Het recreatiegebied wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een tropisch paradijs. Er zijn vier muzieklocaties. De Utrechtse club BASIS neemt het viaduct voor zijn rekening: daar wordt techno gedraaid. Vunzige Deuntjes is te vinden op de meest tropische locatie: daar is dan ook r&b en hiphop te horen. ZeeZout is de plek voor de housemuziek. En nieuwkomer Rewind neemt bezoekers terug de tijd in en draait urban hits uit het verleden. Bij het Harbour-podium is ten slotte nog opzwepende housemuziek te beluisteren. Tickets zijn nog te koop via de website. www.bythecreekfestival.com

dinsdag 9 juli

Avondwandeling
19:30, Heesselt, parkeerterrein voormalige steenfabriek. Natuurorganisatie IVN West-Betuwe organiseert een avondwandeling in de Heesseltsche uiterwaarden. De nadruk ligt op planten, maar ook vogels, insecten en gallen komen aan bod. Iedereen is welkom. De wandeling is van 19:30 tot 21:30 uur. Om de waterveiligheid te vergroten zijn de Heesseltsche uiterwaarden opnieuw ingericht. Dit biedt ook kansen voor de natuur. Tijdens deze excursie kan iedereen zien welke unieke plantensoorten er nu groeien. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Wandelaars moeten wel stevige wandelschoenen meenemen. En een loep en een verrekijker zijn eventueel ook handig.
www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

woensdag 10 juli

Zomeravondwandeling
19:00, Culemborg, Werk aan het Spoel. Het Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een zomeravondwandeling langs de Lek door de Goilberdingerwaard. De boswachters gaan samen met de deelnemers op zoek naar bijzondere planten, zoals wilde peen, pastinaak en kattendoorn. Ook kijken ze naar vogels. De wandeling start om 19:00 uur vanaf het parkeerterrein van Werk aan het Spoel. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Er zitten kosten verbonden aan deelname.
www.glk.nl/activiteiten

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website.
www.kindercrea.net

vrijdag 12 juli

Koffieochtend
09:30-11:30, Leerdam, kerkgebouw De Hoeksteen. Wekelijkse koffieochtend in De Hoeksteen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

zondag 14 juli

Gezamenlijke kerkdienst
14:30, Everdingen, rooms-katholieke kerk. De Nederlandse hervormde gemeente van Everdingen de rooms-katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid organiseren een gezamenlijke kerkdienst. Dominee Van Wolfswinkel en pastoor Meijer spreken allebei tijdens deze dienst. Thema is: 'Samen in het licht'. Een koor - samengesteld uit gemeenteleden en parochianen van beide kerkgenootschappen en onder leiding van Marilou Krouwel - luistert de dienst op. Vanwege het thema is de opbrengst van de collecte bestemd voor de organisatie 'Light for the world', deze organisatie zet zich in voor mensen met een beperking (vooral visueel) in derdewereldlanden.
www.lightfortheworld.nl