• Jiri Suchy 'schilderde' met glas.
• Jiri Suchy 'schilderde' met glas. Foto: aangeleverd

Project Leerdam, City of Glass van start

leerdam • Leerdam moet uitgroeien tot Europees expertisecentrum voor glas. De eerste stap is genomen: een uitwisseling van Leerdamse en Tsjechische glasblazers.

Leerdam verwelkomt tot zondag 30 juni de leerling-glasblazers Wolfgang Janata en Viktor Novak en hun begeleider Jiri Suchy. Deze talenten van de beroemde glasschool van Novy Bor volgen een uitgebreid programma in De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, Royal Leerdam Crystal en Glasblazerij De Oude Horn.

Ze gaven op zondag een show in de glasblazerij. Onder leiding van de ervaren glaskunstenaar Jiri Suchy lieten ze zien hoe je kan tekenen en schilderen met heet glas.

Vanuit Leerdam reizen Michelle Veldman (werkzaam bij De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum) en Ziggy Spronk (werkzaam bij Royal Leerdam Crystal) naar Novy Bor. Zij volgen een programma in de glasschool van Novy Bor.

Doel van het project is om het glasambacht in Leerdam te waarborgen door glasblazers, slijpers, graveerders en smelters opleidingsmogelijkheden te bieden. Tevens wil Leerdam zich ontwikkelen tot 'City of Glass', waar nationale en internationale glasblazers en kunstenaars terecht kunnen voor alle facetten van het glasblazen, waar volop wordt geëxperimenteerd en waar nieuwe ontwikkelingen plaats vinden.

In het project investeren de gemeente Vijfheerenlanden, De Kunstplaats Leerdam, Citymarketingbureau LeerdamGlasstad.nl, stichting Strand Links samen met de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, Royal Leerdam Crystal en Glasblazerij De Oude Horn.