Mogelijk 10 miljoen uit verkoop Eneco-aandelen

west betuwe • Verkoop van haar Eneco-aandelen levert de gemeente West Betuwe tussen de 8,5 en 10 miljoen euro op. Aan de andere kant loopt de gemeente zo'n 210.000 euro aan dividend-inkomsten mis.

De marktwaarde van Eneco en daarmee de potentiële verkoopopbrengst van de aandelen, is volgens het college op dit moment lastig te bepalen. Die bandbreedte ligt tussen de 500 en 580 euro per aandeel. De gemeente West Betuwe bezit 16.875 aandelen. "Eneco is geen beursgenoteerde onderneming. Een waardering op dit moment kent een hoge mate van onzekerheid. Prijsbepalende factoren zijn nu nog niet of onvoldoende bekend en zijn pas beschikbaar aan het einde van het transactieproces. In het consultatiedocument hebben de adviseurs wel een bandbreedte aangegeven van een mogelijke opbrengst van de aandelen."

Mislopen dividend

Het mislopen van de geschatte 210.000 euro aan dividend per jaar zal worden verwerkt in de begroting. Als West Betuwe de aandelen verkoopt heeft men ook geen invloed meer op het beleid van Eneco. Dat wordt door de gemeente als een serieus risico gezien.

Persbureau Reuters meldde dinsdagmorgen dat olieconcern Shell en pensioenfonds PGGM aan de leiding gaan in het proces om de energieleverancier Eneco over te nemen. De informatie zou zijn gebaseerd op anonieme bronnen. Twee andere bedrijven zouden zijn afgehaakt.