Fusiegemeente volgt besluit gemeenteraad Lingewaal

West Betuwe zegt nee tegen radartoren

herwijnen • Het ministerie heeft laten weten de radartoren toch te willen plaatsen. Het college van West Betuwe heeft aangegeven hier niet achter te staan.

De vergunning voor het radar aan de Broekgraaf was vorig jaar door de toenmalige gemeente Lingewaal al bijna vergeven toen bleek dat er onrust over was in Herwijnen. De gemeente Lingewaal belegde uiteindelijk drie bijeenkomsten om bewoners in de buurt van het geplande station te informeren en te betrekken bij het proces. Deskundigen van TNO, RIVM en Defensie gaven uitleg over de onderzoeksrapporten over de straling en de gevolgen daarvan. Er bleef echter veel weerstand tegen het plaatsen van deze radartoren. Omwonenden vreesden en vrezen nog steeds voor gezondheidsrisico's door de straling van de radartoren. Deze weerstand konden de deskundigen niet wegnemen tijdens deze bijeenkomsten.

Geen medewerking

De gemeenteraad van Lingewaal weigerde unaniem het bestemmingsplan vast te stellen. Dit plan was nodig om de bouw van de radartoren mogelijk te maken. De reden om de herziening van het bestemmingsplan niet vast te stellen had te maken met het feit dat een radarstation valt onder milieucategorie 6, terwijl het bestemmingsplan buitengebied bepaalt dat de hoogst mogelijke milieucategorie 3 mag zijn. Daarnaast vond de raad dat er nog onvoldoende inzicht was gegeven in de effecten van de straling en de gezondheid.

Rijkscoördinatieregeling

Defensie gaf daarop aan zich te beraden op het vervolg. Het ministerie heeft recent besloten door te gaan met het plan en past een zogenaamde Rijkscoördinatieregeling toe. Daarop volgt een procedure voor het vaststellen van een Rijksinpassingsplan. De voorbereiding hiervan, waaronder het horen van de gemeenteraad van West Betuwe en provinciale staten van Gelderland en vaststelling daarvan, zal via één procedure verlopen. De benodigde vergunningen zullen vervolgens zoveel mogelijk in een gecombineerde procesgang worden verleend.

Defensie heeft aan het college van West Betuwe gevraagd of de gemeente bereid is opnieuw een bestemmingsplanprocedure te starten. Het college heeft aangegeven dit niet te willen. De zorgen bij de inwoners over de gezondheidsrisico's zijn immers niet veranderd. Daarmee volgt het college het standpunt van de gemeenteraad van Lingewaal.

Zorgen

Het college heeft bovendien aan Defensie zijn zorgen geuit over het starten van het inpassingsplan. "Het ministerie heeft geen gedegen onderzoek gedaan naar alternatieve locaties", schrijft de gemeente in een persbericht. "Het college heeft nogmaals gevraagd rekening te houden met de zorgen over de gezondheidsrisico's en de argumenten van de gemeenteraad van Lingewaal."

Waar nodig zal het college in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen. Ook belanghebbenden kunnen reageren op het inpassingsplan.

Nationale veiligheid

Op de locatie Broekgraaf 1 te Herwijnen was tot juni 2012 een radarstation van Luchtverkeersleiding Nederland gevestigd. Dit radarstation is echter verplaatst naar Schiphol. Defensie heeft deze locatie aangekocht om een nieuwe militaire radarinstallatie te bouwen voor militaire doeleinden. Daardoor ontstaat een volledig landelijke radardekking, samen met een identieke radarinstallatie in Wier (provincie Friesland).

De geplande radarinstallatie in Herwijnen is bedoeld als vervanging van de verouderde radarinstallatie in Nieuw Millingen (Utrechtse Heuvelrug). De locatie te Herwijnen ligt verder naar het zuidwesten en zorgt hierdoor voor betere spreiding en daardoor voor een complete dekking van militaire radarstations in Nederland. Een ander voordeel ten opzichte van Nieuw Millingen is dat er in Herwijnen geen windmolenparken zijn gepland.